Tio tips för dig som vill sortera plast
Sorterar du plast? Bra! Funderar du på att börja göra det? Också bra! Att sortera plastskräp är lika enkelt som det låter, men några regler finns för att sorteringen ska gå rätt till. Så här sorterar du plast på rätt sätt.
Att sortera plastavfall är lika befogat och naturligt som att lägga glas-, metall- och kartongskräp i sina egna sopkärl. Plastförpackningarna tas tillvara för att återanvändas och blir nya plastkassar, blomkrukor och plasthinkar som en del av den cirkulära ekonomin.
Det finns dock många olika sorters plast och ännu kan all plast inte återvinnas, utan en del bränns. Det behöver du som sorterare inte bekymra dig för alltför mycket, men en sak ska du ha koll på: PVC-plast och förpackningar som kan innehålla rester av farligt avfall hör inte hemma i plastinsamlingen.
Annars är plastsortering ingen komplicerad sak. Här är tio enkla tips som gör dig till ett riktigt plastproffs.


1. Är ditt plastskräp en förpackning?
Om svaret är ja, då är skräpet välkommet i plastinsamlingen!
Alla plastaskar, plastomslag och plastpåsar som du köpt olika produkter i räknas som plastförpackningar och kan läggas i plastinsamlingen, också större plastkassar.
Tomma youghurtburkar, smöraskar och ostpaket får alla sättas i plastinsamlingen, liksom tomma schampo- och tvålburkar och allehanda flaskor, kanistrar, påsar, omslag och burkar av plast.
Undantaget är som sagt PVC-förpackningar, som du känner igen på märkningen 03. Förpackningar som har innehållit farliga ämnen som färger, kemikalier, oljor eller läkemedel ska du också låta bli att lägga i plastinsamlingen.


2. Är plastskräpet inte en förpackning?
Då ska du lägga plastskräpet i blandavfallet. Plastinsamlingen är uttryckligen till för plastförpackningar.
Söndriga leksaker, pulkor, vattenkannor och dylika plastvaror som inte är några plastförpackningar hör hemma i blandavfallet.

3. Skruva loss korkarna för bättre återvinning
Vidareförädlingen av plastskräpet fungerar bättre om du tar loss korkarna och locken från förpackningarna innan du lägger dem i insamlingen.
Till exempel består en plastkork och en plastflaska, eller ett lock och en förpackning på ett köttpaket, ofta av olika typer av plast. De sorteras vidare av återanvändningsenheten när de har plockats loss från varandra färdigt och skräpets återanvändbarhet ökar.
Ta isär alla lösa delar som ingår i förpackningen så gott det går. Lägg dem i sorteringen var för sig. Metall- eller aluminiumlock och -korkar hör självklart hemma i sina egna sopkärl, inte i plastinsamlingen.

4. Packa luftigt!
Till skillnad från pappförpackningar ska inte plastförpackningar packas ihop tätt inuti varandra.
Maskinerna som sorterar plastet i återanvändningsprocessen känner bara igen förpackningen som finns ytterst, och då hamnar olika typer av plast fel om man har packat in olika förpackningar i varandra.
Däremot är det ok att kasta in sitt plastskräp i insamlingen i en plastkasse, den känner maskinerna igen.

5. Skölj eller torka av plastskräpet
Skölj eller torka av förpackningarna innan du sätter dem i insamlingen. Du behöver inte diska skräpet men rengör det från matrester eller ämnen som kan ge upphov till lukt och fukt.
Plastskräpet är tillräckligt rent för insamlingen om du kan förvara det hemma hos dig en längre tid utan att det luktar något. Plastförpackningar som är svåra att få rena kan du lägga i blandavfallet.

6. Knepigt med blandade material? Så här gör du
Vissa förpackningar består dels av plast och dels av andra material. Om delarna inte går att separera från varandra, ska du sortera dem enligt det material som utgör mer än hälften av förpackningens vikt.
Till exempel: chips- och kaffeförpackningar är ofta gjorda av plast, men innehåller ett aluminiumskikt. Om du bedömer att påsen mest består av plast, kan du sätta den i plastinsamlingen.
Alltid är det inte så enkelt att avgöra vilket material en förpackning till största delen består av. Ett knep är att skrynkla ihop förpackningen: vecklar den ut sig igen är den mestadels plast! Förblir den tillskrynklad är den aluminium.



7. Bionedbrytbar plast då?
Du kan slänga bionedbrytbara plastförpackningar i plastinsamlingen. De kommer visserligen inte att återanvändas, utan hamnar bland avfall som utnyttjas för energi.
Bionedbrytbara plastpåsar har tillverkats för att snabbt falla sönder och lämpar sig inte för plastinsamling. Dem kan du sätta i bioskräpet.
8. Och den svarta plasten?
Har du också hört att svart plast inte kan återvinnas? Det stämmer tills vidare, men du kan ändå sätta svart plast i plastinsamlingen.
Sorteringsanläggningarna känner ännu inte igen vilken typ av plast en svart förpackning består av och återvinningen fungerar därför inte, men tekniken utvecklas hela tiden och snart kan också svart plast återvinnas.

9. Jag vill gärna sortera plast, men husbolaget har inget insamlingskärl
Plastinsamling är ännu ett relativt nytt fenomen och långt ifrån alla husbolag har egna insamlingskärl för plastsopor.
Om du ändå gärna sorterar plastskräp kan du kolla på kartan på Kierrätys.info var närmaste insamlingspunkt för plast ligger.
Du kan också ta upp frågan om plastinsamling i ditt husbolag. Planen är att plastsortering blir obligatoriskt i huvudstadsregionen år 2021.

10. Om du är osäker – sortera ändå
Du står med en plastförpackning av ett mer ovanligt slag och är inte alldeles säker på att den platsar i plastinsamlingen. Det är okej, du kan sätta den i plastinsamlingen ändå.
Återvinningsenheten vet om en förpackning kan återanvändas eller inte. Lämpar sig din plastförpackning inte för återvinning, går inget förlorat om du ändå lägger det i plastinsamlingen – maskinerna sorterar bort det.
Detta gäller klar och tydlig plast. Är du osäker på förpackningar av blandade material är det trots allt bättre att lägga dem i blandavfallet.

Källa: HRM: Plastförpackningar