Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Selja har råd att äta middag endast tre dagar i veckan – nu känns studielånet oundvikligt

Från 2019
Uppdaterad 05.03.2019 19:08.
Studerande Seija Taipale och Sara Perkkiö vid Helsingfors universitet.
Bildtext Selja Taipale och Sara Perkkiö vid Helsingfors universitet säger att studerande inte klarar sig på enbart studiestöd.
Bild: Yle/Sofia Westerholm

I höstas började Selja Taipale studera vid Helsingfors universitet. Då kändes ett studielån riskabelt och hon beslöt sig för att försöka klara sig på studiestöd och besparingar. Nu står hon inför valet att äta middag bara tre dagar i veckan eller att lyfta studielån och kunna äta sig mätt alla kvällar.

- Jag kände mig tveksam till att ta lån direkt i början av studierna och har försökt undvika det under hösten. Men det blev väldigt tight och jag måste börja lyfta lån nu, säger Taipale.

Hon är inte ensam om att befinna sig i den situationen. I Institutet för hälsa och välfärd THL:s rapport (på finska) framgår att alltfler studerande är beroende av studielån.

Man kan inte ha några hobbyn. Om en bok inte finns på biblioteket får man glömma den

Selja Taipale

Inga pengar för hobbyer och shopping

Också Sara Perkkiö inledde sina universitetsstudier vid Helsingfors universitet i höstas.

Hon har fram till nu bott hemma hos föräldrarna och jobbat vid sidan om studierna. Trots det har hon lyft studielån.

- Eftersom jag bott hemma hittills så har jag klarat mig bra och inte behövt avstå från något på grund av ekonomin. Nästa vecka flyttar jag hemifrån och då ändrar det säkert, säger Perkkiö.

Taipale som har haft även en hyra att betala själv, berättar att det ofta är svårt att få det att gå ihop. Listan på de saker man måste avstå från, kan lätt göras lång.

- Man kan inte ha några hobbyn. Om en bok inte finns på biblioteket får man glömma den och på julen blev det rätt billiga julklappar, säger Taipale.

Studentrabatter är bra - men inte tillräckliga

Knepen att spara pengar är många, men oftast tar man till de enklaste åtgärderna som kanske inte alltid är de bästa.

Studentrabatter, som billig lunch vid studentrestaurangerna, är mycket uppskattat men det räcker ändå inte för att ekonomin ska gå ihop.

- Jag har levt på att jag ätit billig lunch i skolan och sedan bara bröd hemma på kvällen. Middag har jag kunnat äta kanske tre kvällar i veckan, säger Taipale.

Studentförmånaer, som billigare lunch, uppskattas starkt av studerande.
Bildtext Studentrabatterna är mycket uppskattade, men trots dem är det svårt att få ekonomin att gå ihop utan lån.
Bild: Yle/Sofia Westerholm

Perkkiö har också strävat till att leva så sparsamt som möjligt och jobbat all ledig tid hon haft.

- Jag jobbar några gånger i veckan och alltid på lov och ledig tid. Eftersom jag hittills inte haft någon hyra att betala, har jag klarat mig rätt bra på jobb och lån.

Nu har Taipale insett att situationen inte är hållbar i längden och tänker därmed också lyfta studielån.

- Det känns lite riskabelt att leva på lånepengar i fem år. Vad händer om man inte får ett jobb då man blir klar, men har flera tusen att betala tillbaka? Men vill man kunna äta middag alla dagar så är lånet nödvändigt.

Diskussion om artikeln