Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kandidatlistorna för riksdagsvalet är klara – kolla hur nomineringen gått i Vasa valkrets

Från 2019
Uppdaterad 06.03.2019 10:29.
Äldre man står och tittar på valaffischer på Karleby torg.
Bildtext Arkivbild från kommunalvalet 2017 i Karleby.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Alla riksdagspartier i Vasa valdistrikt har lyckats fylla sina kandidatlistor inför riksdagsvalet i april. Yle Österbotten har listat kandidaterna och ringt runt till partierna.

På tisdagen var det sista dagen för partierna att lämna in sina kandidatlistor inför riksdagsvalet till justitieministeriet. I Vasa valkrets tampas partierna om 16 platser i riksdagen, vilket betyder att de får nominera upp till 16 kandidater var.

Socialdemokraterna

Socialdemokratiska partiets logotyp i vitt på en röd tältduk.
Bild: All Over Press

Socialdemokraterna var först ute i Vasa valkrets med att ha en full kandidatlista, som de presenterade redan i januari.

Verksamhetsledaren för SDP Österbotten, Johanna Autio, vet inte varför det gick så snabbt för dem.

- Vi har bara lyckats med kandidatnomineringen. Vi fick de tre sista kandidaterna i januari och alla andra fick vi redan i november.

Autio är nöjd över deras lista och tycker den har bra spridning gällande kön, ålder och yrkesmässigt. Deras mål är att få in tre kandidater i riksdagen.

- Absolut ska vi få in tre riksdagsledamöter, säger Autio.

SDP:s kandidater i Vasa valkrets

Svenska folkpartiet

Svenska folkpartiets logo
Bild: SFP

Svenska folkpartiet hade också sina kandidater klara i ganska god tid i februari. Kontaktchefen för SFP i Österbotten, Emina Arnautovic, säger att största utmaningen inte var antalet kandidater utan att få ihop pusslet.

- Det som var utmanande var pusslet så att vi kan tillgodose de behov som finns. Så att alla invånare känner att det finns någon de vill ska representera dem. Nu har vi en fantastisk lista på människor som representerar olika profiler, geografiska områden, ålder och kön.

Arnautovic tror att SFP:s tid i opposition har tydliggjort att det är de som tar initiativ vad gäller språkfrågor, vilket kan ge medvind.

- Vår målsättning är att göra det bästa valet någonsin. Gärna fem kandidater men fyra är målet, säger Arnautovic.

SFP:s kandidater i Vasa valkrets

Samlingspartiet

En detalj av Samlingspartiets logo
Bild: Samlingspartiet

I januari verkade det ännu som att regeringspartierna hade svårt att hitta kandidater, men nu har både Samlingspartiet och Centern fulla kandidatlistor.

Ordförande för Samlingspartiet i Österbotten, Jussi Taittonen, säger att trots den tröga starten har det gått märkbart lättare än vid förra riksdagsvalet.

- För fyra år sedan var Samlingspartiets stöd ganska dåligt och det orsakade problem vad gäller kandidatnomineringen, men nu har det varit ett helt annat läge. Vi har också varit väldigt aktiva och började fundera på de här sakerna redan för ett år sedan.

Samlingspartiet har som mål att få in tre riksdagsledamöter och Taittonen är nöjd över den lista de har.

- Nästan hälften är kvinnor och det är en bra fördelning vad gäller yrken och ålder, och politisk sakkunskap. Vi har en riktigt bra kandidatlista.

Samlingspartiets kandidater i Vasa valkrets

Centern

Centerns loggotyp
Bild: Centern.

Centern lämnade in sin kandidatlista för Vasa valdistrikt så sent som på tisdagen.

Verksamhetsledaren för Centern i Södra Österbotten, Aki Utter, sade i januari det i någon mån varit utmanande att hitta lämpliga kandidater, men är nu nöjd över listan.

- Listan har bra spridning. Enligt yrkes- områdes och åldersfördelningen en väldigt bra lista som vi går till val med, säger Utter.

När det gäller könsfördelningen är det sämre spridning med fyra kvinnor och tolv män.

- Männen är i majoritet och kvinnorna färre, men listan i sin helhet är väldigt bra, säger Utter.

Utter säger att de är nöjda om de får lika många platser i riksdagen som de har för tillfället, det vill säga fem stycken.

Centerns kandidater i Vasa valkrets

Sannfinländarna

Ballonger med Sannfinländarnas logo.
Bild: All Over Press

Sannfinländarna har också fått ihop en komplett kandidatlista, trots att partiet splittrades för ett och ett halvt år sedan och av tre riksdagsledamöter från Vasa valkrets gick två över till Blå framtid och en till Socialdemokraterna.

Anne Matokangas, ordförande för Sannfinländarna i Södra Österbotten, säger att kandidatnomineringen gått lätt.

- Jag kan föreställa mig att Sannfinländarna för tillfället är ett tilltalande parti, och därför har det varit lätt att få kandidater. Stödet är bra, speciellt här i Österbottenområdet, säger Matokangas.

Matokangas är nöjd över yrkes- och åldersfördelningen i kandidatlistan, men hade hoppats på fler kvinnor.

- Vi har fyra kvinnor och resten män. Jag hade själv hoppats att vi ännu skulle ha fått en kvinna till laget, men helt nöjd är jag.

Matokangas tror att tre eller fyra riksdagsledamöter är möjligt.

- Vi är mycket nöjda om vi får fyra och får vi tre är vi också nöjda. Jag tror det är ett realistiskt mål, Sannfinländarna har nu gått upp i gallupar.

Sannfinländarnas kandidater i Vasa valkrets

Blå framtid

Blå framtids logo.
Bild: Bild: Blå framtid

Blå framtid är i en speciell sits som utbrytarparti ur Sannfinländarna. De har två riksdagsledamöter från Vasa valkrets, men dessa valdes in som Sannfinländare.

Partiet har ingått valförbund med Medborgarpartiet och delar jämnt på kandidatlistan, det vill säga åtta kandidater var.

Reijo Hongisto, ordförande för Blå framtid i Vasa valkrets, säger att kandidatnomineringen gått överraskande bra även om de haft sina utmaningar

- Kandidatnominering är en utmaning som nytt parti. Det finns ingen färdig grund, men vi har haft flera förslag på kandidater som vi inte kunnat ta. Den bästa och senaste nyheten är att Raimo Vistbacka kom med, säger Hongisto.

Har det varit någon konkurrens med Sannfinländarna?

- Nej, jag skulle inte säga det. Stödunderlaget är delvis samma, men det är ändå fråga om två olika partier.

Blå framtid har haft ett lågt stöd i opinionsmätningarna, men Hongisto tror att de kan få åtminstone en ledamot från Vasa valkrets.

- Vi har som mål att överraska galluparna och få åtminstone en, det kan också vara att vi får igenom två om det går bra.

Blå framtids kandidater i Vasa valkrets

De gröna

De grönas logo

De gröna hoppas kunna få sin första riksdagsledamot från Vasa valdistrikt i år och Tuula Närvä, vice ordförande för de Gröna i Vasa valkrets, tror det är realistiskt.

- Jag tror det finns fler och fler personer som vill föra fram temat som de gröna för. Klimatförändringen gör att folk vill påverka.

De gröna är det enda parti som har fler kvinnor än män på sin kandidatlista. Närvä är ändå nöjd med listan och säger att det varit lätt att få ihop kandidater.

- Vi har inte kunnat ta alla som varit möjliga, utan vi fick välja och prioritera. Det jag tycker är extra bra är att vi har kandidater på lite olika orter i de österbottniska landskapen. Det är förstås inte helt jämnt i alla åldersgrupper och vi har fler kvinnor än män, men i stora drag är jag nöjd.

Grönas kandidater i Vasa valkrets

Vänsterförbundet

Vänsterförbundets logotyp
Bild: Vänsterförbundet

Vänsterförbundet fick sin sista kandidat så sent som på måndagen, men verksamhetsledaren för Vänstern i Österbotten Aaron Kallinen, säger att det annars gått bra.

- Vi har en bra lista. Där har vi bra och kända påverkare från olika platser och också ganska många unga och nya aktörer. Bra representation bland olika yrkesgrupper också, säger Kallinen.

Tio män och sex kvinnor är uppställda för Vänsterförbundet i Vasa valkrets. Kallinen säger att deras mål är en jämnare fördelning, men att de har bra kandidater som kompenserar för att det inte är helt jämnt.

Kallinen säger att de hoppas på en plats i riksdagen.

- Det kräver förstås arbete, men det är absolut realistiskt och vi har bra kandidater. Vi har trots allt i närhistorien varit ganska nära att få en plats.

Vänsterförbundets kandidater i Vasa valkrets

Kristdemokraterna

Kristdemokraternas logotyp
Bild: KD

Kristdemokraterna hade svårt att hitta kandidater, men fick till slut en fullständig kandidatlista.

Kimmo Rantanen, ordförande för kristdemokraternas krets i Österbotten, upplevde att det var svårare nu än för fyra år sedan, vid förra riksdagsvalet.

- Inte har det varit lätt, svårt att säga varför. Kanske har något ändrats i politikens karaktär. Folk är kanske ganska kritiska och också på valfältet kan man möta kritiska människor. Det kanske påverkar att man inte så lättvindigt kommer med.

Rantanen är ändå nöjd med listan.

- Vi har män och kvinnor och yngre kandidater. Och så har vi också svenskspråkiga kandidater med på listan.

I Vasa valkrets har Kristdemokraterna att öka antalet riksdagsledamöter från en till två.

- Det är möjligt. Känns som att det rör på sig mer än i förra valet, säger Rantanen.

- Målet är nog en full lista, säger Kimmo Rantanen som är ordförande för kristdemokraternas krets i Österbotten.

Kristdemokraternas kandidater i Vasa valkrets

Även andra partier ställer upp i riksdagsvalet i Vasa valkrets, till exempel Medborgarpartiet, Feministiska partiet och Seitsemän tähden liike.

Justitieministeriet fastställer kandidatuppställningen den 14.3. Valet hålls exakt en månad senare, den 14.4. Förhandsröstningen i Finland hålls 3–9 april och förhandsröstningen i utlandet 3–6 april.

Diskussion om artikeln