Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bloomberg avstår från presidentkampanj, satsar miljoner på miljökampen mot Trump

Från 2019
Uppdaterad 06.03.2019 05:18.
76-åriga miljardären Michael Bloomberg i talarstol.
Bildtext Michael Bloomberg avstår från presidentkandidatur, men inte miljöarbetet.
Bild: Bengt Östling/Yle

Demokraternas presidentval börjar klarna. På kort tid har två viktiga personer bekräftat att de inte ställer upp, Mike Bloomberg och Hillary Clinton. Nu väntar man på beskedet från tidigare vicepresidenten Joe Biden.

Hillary Clintons besked var väntat. Hon gör inte om försöket från 2016, då hon överraskande förlorade knappt mot Donald Trump. I primärvalet hade hon en viss möda att besegra Bernie Sanders. Hon fick rikligt med kritik under hela kampanjen.

Sanders gör ett nytt försök, men inte Clinton. Den sista stora påtänkta kandidaten som inte har gett besked är Joe Biden.

Biden uppges bida sin tid, men också tveka. Han betecknas dock som en kandidat som har de bästa chanserna tack vare sin stil och sin erfarenhet från Vita huset.

Bloomberg vill inte offra sina ideal

På tisdag kväll kom beskedet från Mike Bloomberg, miljardären i New York. Han gav beskedet på Nyhetstjänsten Bloombergs webbsida.

- Många har uppmanat mig att kandidera. Men för att vinna demokraternas nominering måste jag kanske ändra mina åsikter för att vinna i valet, skriver Bloomberg.

Det är han inte beredd att göra.

Han ser det som viktigt att nominera den demokrat som är starkast mot Trump, eftersom han är farlig för landet.

- Men vi kan inte tillåta att demokraternas förvalskampanj drar partiet för långt ut i det extrema, skriver Bloomberg. Det kunde förminska demokraternas chanser i det egentliga presidentvalet och medföra ”Fyra år till” för Trump.

Miljökämpe

Bloomberg har tidigare varit borgmästare i New York och framgångsrik affärsman inom finanssektorn.

Han finansierar och står som värd för flera viktiga miljömöten, bland annat då FN:s generalförsamling samlar stats- och regeringschefer i New York.

Han samlar också de amerikanska städernas och delstaternas motstånd mot president Trump, när det gäller beslutet att hålla USA utanför klimatavtalet i Paris.

Under höstens valrörelse i USA år 2018 satsade Bloomberg 100 miljoner dollar på demokraternas valkampanjer. Nu utlovar Bloomberg mera pengar för en kampanj kring koldioixid och klimatkamp.

Diskussion om artikeln