Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

HRW-rapport: Barn fängslas och torteras för misstänkta kopplingar till IS

Från 2019
Uppdaterad 06.03.2019 11:37.
Soldater övervakar kvinnor och barn som flytt från IS-fästet i Baghouz, Syrien 12.2.2019
Bildtext Soldater övervakar kvinnor och barn som flytt från IS-fästet i Baghouz, Syrien 12.2.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

Ungefär 1 500 barn hålls fängslade i Irak och i de kurdiska områdena på grund av misstänkta kopplingar till terrororganisationen IS, säger människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Enligt HRW grips de misstänkta barnen ofta på lösa grunder och utsätts för tortyr som tvingar fram så kallade erkännanden.

Anklagelserna som riktas mot barnen är ofta tvivelaktiga, och barn skickas till fängelser efter snabba och orättvisa rättegångar.

I slutet av 2018 hade Irak och den kurdiska myndigheten KRG fängslat uppskattningsvis 1 500 misstänkta barn.

HRW:s rapport bygger på intervjuer med irakiska barn som är fängslade eller har varit det. Också släktingar, fångvaktare och juridiska källor har gett information.

HRW uppmanar irakiska och kurdiska myndigheter att sluta med den här sortens behandling av barn. Hittills har Irak och de kurdiska myndigheterna inte reagerat på HRW:s uppmaning.

De irakiska och kurdiska myndigheternas behandling av barn ser mera ut som en blind hämnd för IS-brott i stället för rättvis behandling. Barn som involverats i väpnade konflikter har rätt till rehabilitering och integrering i samhället på nytt - de ska inte torteras och placeras i fängelser

Jo Becker vid HRW konstaterar att de här barnen inte har behandlats rättvist, och att barn får livslånga men av att bli utsatta för den här sortens behandling. Barnen kan också bli stigmatiserade och vågar inte återvända till sina hemtrakter och familjer.

Enligt internationell lag måste barn som grips av väpnade grupper primärt ses som offer som behöver rehabilitering och integrering i samhället på nytt.

Grips på godtyckliga grunder

En 17-årig fånge som HRW har talat med säger att han hade serverat mat på en restaurang i Mosul och att IS tagit hans id-kort i samband med löneutbetalningar.

I många fall är det grannar som har anmält enskilda unga personer, för att de misstänkt något - utan bevis.

Ibland har identiteter förväxlats och oskyldiga personer som bär samma namn som en misstänkt IS-anhängare har fängslats.

De har slagits, utsatts för elektriska chocker, och de har nekats umgänge med familjemedlemmar och juridiska representanter samt tvingats till "erkännanden" om att de tillhört IS.

Diskussion om artikeln