Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tehy förkastar idén om snabbutbildning av vårdassistenter: "Löser inte de strukturella problemen inom äldreomsorgen"

Från 2019
Uppdaterad 06.03.2019 15:06.
Tervaskannon hoivakoti Somerolla.
Bild: Sasha Silvala / Yle

Både Tehy och Finlands närvårdar- och primärskötarförbund (Super) avvisar det förslag om snabbutbildning av vårdassistenter som vårdbolaget Esperi Care lagt fram. Genom snabbutbildning försöker man enligt vårdarfacken endast spara pengar.

Tehy uppger att man helt motsätter sig förslaget - vid Super säger man sig vara skeptisk till det, men ha viss förståelse för att vårdbiträden kan behövas för vissa jobb.

Vid Super anser man att snabbutbildning av personal inte är någon lösning på de strukturella problemen inom äldreomsorgen i Finland.

- Det här är endast ett sätt att försöka spara, säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Tehy: Det finns 40 000 vårdare i reserven

Enligt Tehy råder det ingen brist på utbildad vårdpersonal i Finland - om arbetsförhållandena förbättras och lönen höjs får man tillbaka de 40 000 utbildade vårdare som bytt bransch.

- Receptet för att förbättra läget inom äldreomsorgen är enkelt. Företag, använd nu de pengar ni samlat in i åratal. Anställ tillräckligt med utbildad personal så att människor inte blir utmattade. Och betala en sådan lön att människor inte byter bransch, säger Rytkönen.

Esperi Care redogjorde i går för hur man ämnar förbättra sin verksamhet.

Bolaget sade sig vilja förbättra förutom sin egen verksamhet även vårdkulturen inom hela branschen med hjälp av kvalitetskriterier som man vill skapa.

En av åtgärderna som räknades upp var startandet av ett utbildningsprogram för vårdassistenter i utomstående arrangörs regi.

Bolaget lovade också anställa hundratals nya personer - i dag skyndade man sig att säga att de nya vårdassistenterna inte ersätter närvårdarna och att man inte strävar efter att spara en enda euro på systemet.

Tillsynsmyndigheten Valvira stoppade verksamheten vid Esperi Cares äldreboende i Kristinestad i januari, och efter det har missförhållanden vid många privata vårdbolags enheter uppdagats. Många enheter har övertagits av samkommuner.

STT

Diskussion om artikeln