Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Straffet för mutåtalad före detta stadsdirektör sänktes rejält – döms bara till böter i hovrätten

Från 2019
Jukka Peltomäki
Bildtext Jukka Peltomäki fick lindrigare straff i hovrätten.
Bild: Yle

Den förre stadsdirektören i Vanda, Jukka Peltomäki har dömts till 60 dagsböter i Helsingfors hovrätt för mutförseelse. Tingsrätten dömde honom till ett fängelsestraff för grovt tagande av muta.

Förutom dagsböterna, som i det här fallet blir en summa på 1 632 euro ska Peltomäki förverka en summa på knappt 140 000 euro till staten som ersättning för de förmåner rätten anser han har fått.

Domen är betydligt lindrigare än vad tingsrätten tidigare dömde Peltomäki till. Tingsrätten dömde Peltomäki till två och ett halvt års fängelse för grovt tagande av muta. Dessutom skulle han betala staten en summa på 188 000 euro som ersättning för de gåvor och mutor han misstänktes ha tagit emot.

Misstänktes ha tagit mutor av arkitektbyrå

Peltomäki åtalades för att ha tagit emot mutor av arkitektbyrån Forma Futuras ägare Leila Tuominen i flera olika skeden. Mellan oktober 2006 och september 2011 hade Peltomäki enligt åtalet tagit emot 100 000-tals euro av Tuominen.

Tuominen hade också enligt åtalet lånat pengar till Peltomäki på 10 000-tals euro utan att någonsin betala tillbaka skulden. Den förre stadsdirektören har också bott i Forma Futuras bostad i Myrbacka i Vanda till ett billigt pris som varit tusen euro under marknadshyran.

Tuominen friades

Forma Futuras verkställande direktör Leila Tuominen, som i tingsrätten dömdes till fängelsestraff för grovt givande av muta friades helt i hovrätten.

Rätten ansåg att de förmåner Tuominen givit Peltomäki inte var ämnade att påverka hans agerande.

Tuominen dömdes till två år och tio månaders fängelse för grovt givande av muta i tingsrätten.

Två domare avgjorde omröstningen i hovrätten. En domare ville nämligen fria Peltomäki helt.

Diskussion om artikeln