Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enkät visar: Erkki Liikanen mest sannolik för posten som ECB:s nästa ordförande – även om han inte anses vara bäst lämpad för uppdraget

Från 2019
Erkki Liikanen.
Bildtext Erkki Liikanen.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Tidigare chefen för Finlands Bank Erkki Liikanen ses som den mest sannolika kandidaten att leda Europeiska centralbanken. Det här visar nyhetsbyrån Reuters enkät som över 50 ekonomer svarat på.

Mer än en tredjedel av de svarande ansåg att Erkki Liikanen kommer att få jobbet.

I enkäten kommer det också fram att centralbankens nuvarande styrelseledamot, franska Benoit Coeure, anses vara bäst lämpad för chefsuppdraget. Mer än en tredjedel av ekonomerna delade den här åsikten.

Liikanen och chefen för tyska Bundesbank Jens Weidmann fick vardera mer än en femtedel av rösterna.

Liikanen ses som den gyllene medelvägen

Trots att Liikanen inte anses vara den bästa kandidaten ses han ändå som det mest sannolika valet.

Det här beror på att valet av centralbankschef högst antagligen innebär en politisk kompromiss mellan eurozonens starkaste makter.

– Jag tycker att Coeure passar bra för jobbet. Men valet är upp till de europeiska ledarna. Om man vill köra med ett mer neutralt val, då tror vi att Liikanen kunde vara medelvägen, säger Rabobanks analytiker Bas Van Geffen till Reuters.

Också Finlands banks nuvarande chef Olli Rehn lyftes upp som en eventuell kandidat för chefsposten.

Processen att välja en ny ordförande inleds efter EU-valet i slutet av maj. Centralbankens nuvarande chef italienaren Mario Draghis mandatperiod tar slut i slutet av oktober i år.

Diskussion om artikeln