Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s människorättschef Michelle Bachelet: Beklagligt att Israel fullständigt avvisar oberoende rapport om Gaza - Israel: Hyckleri och partiskhet

Från 2019
Demonstranter bär en skadad palestinsk pojke efter sammandrabbingar med israeliska styrkor vid gränsen mellan Gaza och Israel  12.10.2018
Bildtext Demonstranter bär en skadad palestinsk pojke efter sammandrabbingar med israeliska styrkor vid gränsen mellan Gaza och Israel 12.10.2018
Bild: AFP / Lehtikuva

FN:s människorättschef Michelle Bachelet beklagar att Israel fullständigt har avvisat den FN-rapport om Israels dödande av demonstranter i Gaza. Enligt Israels premiärminister Benjamin Netnyahu slår FN:s människorättsråd nya rekord i hyckleri och lögner.

Michelle Bachelet beklagar att Israel inte tar itu med de mycket allvarliga frågor som har väckts i samband med dödandet i Gaza.

En oberoende FN-utredning har visat att israeliska säkerhetsstyrkor kan ha gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i samband med att 189 palestinier dödades och över 6 100 skadades under de återkommande demonstrationerna i Gaza i fjol.

Majoriteten av de demonstranter som dödades i Gaza var obeväpnade

FN:s utredning

FN:s utredningskommission säger att det finns rimliga skäl att konstatera att Israels säkerhetsstyrkor har agerat mot internationell rätt.

Kommissionen har också kommit till att majoriteten av de demonstranter som dödades i Gaza var obeväpnade.

Michelle Bachelet
Bildtext Michelle Bachelet talar inför FN:s råd för mänskliga rättigheter 6.3.2019.
Bild: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

– Nu när den 30 mars närmar sig måste alla berörda parter behärska sig, säger Bachelet med syftning på att det då har förflutit ett år sedan protesterna inleddes. Hon har talat inför FN:s råd för mänskliga rättigheter.

FN:s människorättsråd slår nya rekord i hyckleri och lögner

Israels Benjamin Netanyahu

Premiärminister Benjamin Netanyahu - som är den som har sagt att Israel helt och hållet avvisar FN-rapporten om Israels agerande i Gaza - anser att FN:s människorättsråd nu "slår nya rekord i hyckleri och lögner utgående från ett tvångsmässigt hat gentemot Israel".

Enligt Netanyahu kommer Israel att fortsätta med att häftigt försvara sin självständighet och sina invånare mot Hamas attacker och Iranstödda terrororganisationer.

Israels utrikesminister Yisrael Katz kallar rapporten för "fientlig, förljugen och partisk".

Utbildningsminister Naftali Bennett har reagerat med att säga: "Svårt att tänka sig att FN skulle kunna sjunka ännu lägre".

Källor: Reuters, Haaretz

Diskussion om artikeln