Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Polisen har anhållit en kvinna för den grova stölden i Karis förra veckan

Från 2019
50-euros sedlar
Bildtext De två kvinnorna stal en stor summa pengar i Karis förra veckan.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Polisen har identifierat de två kvinnor som trängde sig in i en äldre persons lägenhet i Karis och stal en betydlig summa pengar.

Den ena kvinnan är född år 1995 och är nu anhållen och polisen kommer att begära henne häktad.

Den andra kvinnan är född 1972 och är efterlyst. Polisen menar att det är en tidsfråga innan hon kan gripas.

Det var den 28 februari som de två kvinnorna trängde sig in i en äldre persons lägenhet och stal en större summa pengar. Polisen fick också vetskap om flera motsvarande försök till stölder i Karis centrum.

Dessutom har en brottsanmälan om grov stöld gjorts i Somero dagen innan.

Polisen lyckades snabbt komma kvinnorna på spåret

Polisens förundersökning framskred snabbt, säger undersökningsledaren och kriminalkommissarien Mats Sjöholm.

- I det initiala skedet av förundersökningen hade polisen ingen vetskap om de misstänktas identitet. På basis av våra egna åtgärder och utredningar lyckades vi ganska fort få reda på detta.

De två personerna misstänks för flera brott runt om i landet. Det finns bland annat skäl att misstänka att de ligger bakom liknande brott i Vittis (Huittinen) och Eura.

I Raseborg har det gjorts två brottsanmälningar om kvinnorna och i sydvästra Finlands polisdistrikt handlar det om runt tio stycken.

Mats Sjöholm tror polisen kommer att få ännu flera anmälningar om brott som kvinnorna har gjort.

Deras tillvägagångssätt har varit väldigt specifikt, det vill säga att de har trängt in hos äldre personer och stulit värdeföremål.

- Man kan nästan säga att tillvägagångssättet har varit identiskt, säger Sjöholm.

En man kan också vara inblandad

Det kan hända att en tredje brottskumpan är inblandad i brotten i Karis. Enligt Mats Sjöholm har en av målsägandena uppgivit att en man var med. Men för tillfället har polisen inga säkra uppgifter om detta.

De båda kvinnorna har haft att göra med polisinrättningen i inre Finland. Åtminstone den anhållna kvinnan är tidigare dömd för liknande brott som hon nu misstänks för.

Förundersökningen fortsätter nu och polisen håller på och samlar in bevismaterial. Eftersom det handlar om en rätt så omfattande brottsvåg antas förundersökningen bli klar först till sommaren.

Diskutera med anhöriga om säkerhet

Mats Sjöholm påminner om att det är viktigt att diskutera säkerhet med sina äldre närstående.

Det lönar sig bland annat inte att förvara en större summa kontanter hemma och man bör fundera var man förvarar annan egendom av värde.

- Man är inte skyldig att öppna dörren åt en främmande person, inte ens fast personen ber om att få ett glas vatten eller att få använda toaletten. Om det ändå går så att personen lyckas ta sig in och man blir utsatt för brott, så skall man så fort som möjligt kontakta nödcentralen, säger Sjöholm.

Om man får besök av objudna gäster är det också bra att försöka komma ihåg deras kännetecken.