Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

CNN och ABC: Kvinna och hennes 13-åriga dotter vill återvända från Syrien till Finland

Från 2019
Flyktingar från IS Kalifatet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt uppgifter i flera medier, bland dem CNN, önskar en kvinna och hennes redan bortgifta 13-åriga dotter återvända från Syrien till Finland.

Den kurdiska journalisten Mutlu Çiviroğlu uppger på Twitter att han träffat en finländsk kvinna och hennes dotter, som levt länge i IS-kontrollerade områden.

Kvinnan berättade för Çiviroğlu att hon flyttade till Syrien för fyra år sedan och därefter bott i flera olika städer. Hon säger sig ha ingått äktenskap två gånger.

Enligt journalisten har kvinnan en 13-årig dotter, som också redan är gift.

Kvinnan säger sig vilja återvända till Finland för att livet är lättare där och att hon vill leva som muslim i Finland.

I en annan tweet skriver Çiviroğlu att han sett en finländsk kvinna med fyra barn. Det framgår inte i sammanhanget om det är fråga om samma person eller två olika personer.

CNN intervjuade finländska "Sanna" i Syrien

Nyhetskanalen CNN uppger att en finländsk kvinna som bott länge i IS-kontrollerade områden i Syrien säger sig vilja återvända till Finland.

Kvinnan som kallar sig Sanna säger i intervjun att hon kom till Syrien med sin marockanska man för fyra år sedan efter att hon konverterat till islam.

- Till en början var livet bra men sedan förstördes allt av kriget - inte av IS -, säger Sanna till CNN:s korrespondent Ben Wedeman.

Sanna berättar inte vad som hänt med hennes man eller om hon har andra familjemedlemmar i Syrien. Hon berättar inte heller om några eventuella kopplingar till IS.

Också det australiska rundradiobolaget ABC har intervjuat en finländsk kvinna vid namn Sanna som säger sig ha bott fyra och ett halvt år i IS-kontrollerade områden. I den intervjun säger sig kvinnan vara hemma från Helsingfors.

Sanna säger att hon kommit till Syrien med sin familj, och berättar att hon har fyra barn. Till ABC säger Sanna att hon utgår från att hon hamnar i fängelse i Finland.

Det är fullt möjligt att den person som Çiviroğlu intervjuat är samma person som den som intervjuats av CNN och ABC.

13-årig flicka: Allt är bara hemskt

Brittiska Sky News har för sin del intervjuat en 13-årig flicka i östra delen av Syrien.

Flickan verkar vara en del av den finländska kvinnans familj; hon uppges ha förts till Syrien som 8-åring av sina föräldrar.

Finländarna presenteras i inslaget som personer - som i motsats till de andra IS-familjemedlemmarna från länder i Västeuropa - är fulla av ånger och önskar återvända hem.

Flickan säger att hon inte riktigt vet vad hon ska ta sig till nu, men när hon blir tillfrågad svarar hon att hon nog vill återvända till Finland.

Bland de tusentals människor som under de senaste dagarna flytt från de sista IS-kontrollerade fästena finns många IS-krigares hustrur och barn.

Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) uppgav för Yle för två veckor sedan att Finland inte aktivt lockar IS-krigare tillbaka.

Principen är ändå den att de IS-krigare som har finskt medborgarskap får återvända.

Enligt Mykkänen utreds de återvändande personernas bakgrund ändå noga.

Källor: Yle Uutiset, AFP, CNN, Reuters, ABC, Sky News, STT

Diskussion om artikeln