Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Snoka inte i ditt barns telefon utan lov" – Mannerheims barnskyddsförbund rekommenderar att sätta mobilregler tillsammans med barnen

Från 2019
Kaksi poikaa selailee puhelimiaan
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Ska barnen få ha sina telefoner eller inte? Hur mycket i så fall? Och hur hårt ska man kontrollera vad de håller på med? Frågorna gällande barns mobilanvändning är många och de flesta har inga absoluta svar. Men ett viktigt tips är att inkludera barnen då reglerna bestäms – både hemma och i skolan.

Cygnaeus skola i Åbo valde att begränsa mobilanvändningen i skolan i höstas med förhoppningen att eleverna skulle bli lugnare och koncentrationen bättre. Några månader senare är både elever och lärare nöjda.

I och med att allt fler skolor och familjer upplever att mobilreglering är ett problem diskuteras det mycket också inom Mannerheims Barnskyddsförbund.

Janina Andersson, verksamhetsledare för Mannerheims Barnskyddsförbund i Egentliga Finlands distrikt, förespråkar att man ska låta barnen föreslå lämpliga regler.

- Främst hoppas jag att man tillsammans med barn och unga ska hitta på regler som alla tycker att är okej. Det här inget som bara vuxna sinsemellan ska prata om.

Janina Andersson.
Bildtext Janina Andersson.
Bild: Lina Frisk / Yle

Andersson säger att man nödvändigtvis inte behöver skapa regler som ska fungera för en hel skola, i stället kunde varje klass göra upp egna regler.

I många lågstadieskolor har elever exempelvis fått bygga små sängar åt sina mobiler. Då är det tydligt var mobilerna ska vila då de inte behövs.

Språkbadselever på Vaasan Keskuskoulu.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Regler uppifrån kan leda till protest

Det är också viktigt att gemensamt fundera på varför man gör upp regler för mobilen.

- Barnen måste tillsammans komma överens om att det är viktigt att vi gör så här för att kunna koncentrera oss bättre eller hinna röra på oss mer under rasterna.

Som barn skulle jag vara väldigt sårad om min förälder skulle titta i min telefon utan mitt lov.

Ifall barnen själv kommit med egna idéer för hur reglerna ska se ut är sannolikheten också större att de följer dem.

- Då känner de sig delaktiga. Speciellt ungdomar kan lätt protestera ifall reglerna kommer utifrån.

Mobilen kan vara en trygghet

I Cygnaeus skola har barnen börjat leka mer med varandra och haft lite lättare att komma igång på lektionerna sedan mobilförbudet togs i bruk.

Elever på väg till Näse skola
Bild: Yle/Stefan Paavola

Andra skolor som infört ett mobilförbud vittnar också om positiva erfarenheter. Men det är ändå inte helt problemfritt att förbjuda mobilerna, enligt Andersson. För vissa är mobilen en stor säkerhet.

- Om du är rädd eller orolig för något och vill ha möjligheten att ta kontakt med dina föräldrar så är telefonen viktig.

Vissa föräldrar vill också att barnen ska ha en mobil så att de ska kunna nå dem.

- Om alla är överens om mobilreglerna tror jag att reglerna är bäst för helheten. Men det kan vara värt att först prova några dagar för att se att det känns okej för alla.

Be om lov innan du tittar i barnens mobil

Det är svårt att kontrollera vad barn och unga gör med sina telefoner, speciellt eftersom trenderna förändras hela tiden.

Men Andersson påminner att man som förälder inte automatiskt har rätt att snoka i ens barnens mobil för att se vad de använder den till.

- Som barn skulle jag vara väldigt sårad om min förälder skulle titta i min telefon utan mitt lov. Då ska det vara överenskommet. Det är inte välkommet att titta på andras textmeddelanden.

Det är viktigt att barnen förstår att det inte är deras fel ifall det möter något som känns obehagligt på nätet.

Mannerheims barnskyddsförbund ordar medieskolning för att bland annat hjälpa föräldrar att förstå de rådande trenderna så att de lättare ska kunna diskutera användningen med sina barn.

Det viktigaste är att ha en öppen dialog om vad som finns på nätet.

En ung pojke sitter lutad över sitt skrivbord med en mobiltelefon i sin hand.
Bild: lev dolgachov / mostphotos

- Speciellt viktigt är det att barnen förstår att det inte är deras fel ifall det möter något som känns obehagligt på nätet. De ska kunna våga tala öppet om det och förstå att man som förälder inte blir arg om man varit på en sida som kanske inte är lämplig.

Mycket sexuella trakasserier och mobbning sker via mobiler i dag och det är därför viktigt att barnen vågar ta upp det och inte lider av det i ensamhet.

- Men det hjälper inte att vi går och smygtittar i mobilerna för att se ifall ens barn är mobbat. De putsar bort det innan du hinner se det.

Kännykän näytössä näkyy useita somesovellusten kuvakkeita.
Bild: Unsplash

Diskussion om artikeln