Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Brodern till knivhuggaren i Hagadådet häktades misstänkt för mordförsök – deltog enligt polisen i planeringen av dådet

Från 2019
Uppdaterad 06.03.2019 15:44.
knivhuggning
Bildtext Här uppges knivdådet ha skett på söndagen den 3 mars.
Bild: Lehtikuva

Brodern till den man som misstänks för en uppmärksammad knivhuggning i Haga i Helsingfors häktades på onsdagen misstänkt för delaktighet i dådet. En man misstänks ha knivhuggit sin ex-fru i söndags. Han dömdes så sent som i januari i år till villkorligt fängelse för misshandel av ex-frun och hade besöksförbud.

- Brodern har häktats misstänkt för samma brott men var inte på plats under själva brottet. Broderns delaktighet handlar om planeringen av brottet, säger kriminalkommissarie Pekka Hätönen till Yle Huvudstadsregionen.

Brodern greps redan på söndagen, det vill säga samma dag som knivhuggningen ägde rum.

En man misstänks då ha knivhuggit sin ex-fru, hennes vän och deras tre gemensamma barn. Han misstänks för försök till mord på ex-frun och dråpförsök gällande knivhuggningen av hennes vän.

- Knivhuggningen har riktats mot ex-frun och tanken har inte varit att skada barnen, säger Hätönen.

Häktades i sin frånvaro

Knivdådet skedde i slutet av ett överenskommet möte på skyddsenheten för barn och unga, Ankkuri, på Santavuorivägen i Haga.

Den misstänkta mannen häktades på tisdagen i sin frånvaro. Polisen skickade på måndagen ut namn och bild på mannen och enligt Hätönen har det kommit många tips.

- Det har kommit flera tips och de har kollats upp, men vi har ännu inte kunnat gripa honom, säger Hätönen som inte vet om mannen befinner sig i Finland eller utomlands.

Polisen har hört vittnen och offer i fallet.

Dömdes i januari för misshandel av ex-frun

Västra Nylands tingsrätt dömde den misstänkta mannen i januari 2019 till sex månaders villkorligt fängelse för två fall av misshandel av sin ex-fru. Misshandeln skedde i Raseborg.

Han hade misshandlat henne i maj 2017 och i februari 2018. Han hade bland annat slagit henne med ett paraply, med knytnäve och dragit henne i håret.

I domen framkommer att familjen kom som asylsökande till Finland 2015.

I februari 2019 utfärdade Helsingfors tingsrätt ett års besöksförbud för mannen. Hans ex-fru hade sökt om besöksförbudet.