Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bedragare misstänks ha lurat Åbobaserade teknologibolaget Teleste på flera miljoner euro – gav vinstvarning

Från 2019
Ledningar som går in i en dator
Bild: EPA / Matthias Balk

Ett utländskt dotterbolag till teknologibolaget Teleste misstänks ha fallit offer för identitetsbedrägeri. Förövarna ska ha lurat dotterbolaget på sju miljoner euro. Vi har hittat en svag länk, medger bolagets vd.

Enligt Telestes vd Jukka Rinnevaara är fallet väldigt färskt och han vill inte ännu gå in på detaljer.

- Som ett börsnoterat bolag har vi en skyldighet att meddela om brottsmisstankar, men mer än så kan jag inte säga om en pågående utredning, säger han.

På grund av misstankarna gav börsbolaget Teleste i dag en vinstvarning.

Bolaget tecknar de förlorade pengar som extraordinära kostnader, eftersom man inte i nuläget kan uppskatta hur mycket av summan Teleste kan få tillbaka.

Teleste säger i ett pressmeddelande att man gjort en brottsanmälan i de aktuella länderna och säger att man stöder utredningen till fullo.

Eftersom utredningen fortfarande pågår vill man inte heller precisera i vilket land det misstänkta brottet har ägt rum.

Teleste har dotterbolag i flera europeiska länder, USA, Australien, Kina och Förenade arabemiraterna.

Jaana Mäkikalli (WTC Turku), Hanno Narjus (Teleste), Jukka Rinnevaara (Teleste) och Matti Löyttyniemi (Åbo Handelskammare) vid utdelningen av Årets exportpris 2015.
Bildtext Teleste belönades av Åbo handelskammare år 2015. På bilden: Jaana Mäkikalli, Hanno Tarjus, Jukka Rinnevaara och Matti Löyttyniemi.
Bild: Åbo Handelskammare

Enligt Rinnevaara pågår utredningen i flera olika länder, men det ska enligt honom inte tolkas som att brottet skulle ha skett på flera orter.

Rinnevaara intygar också att den pågående utredningen inte kommer att påverka koncernens eller det drabbade dotterbolagets operativa verksamhet.

Nu kommer man ändå att se över sina rutiner för att säkerställa att något liknande aldrig kan inträffa på nytt.

- Vi har hittat en svag länk i systemet, även om vi har uppmärksammat farorna tidigare också. Vi kommer också att precisera våra förebyggande åtgärder, berättar Rinnevaara.

Teleste utvecklar video- och bredbandsteknologi. Bolaget har sitt huvudkvarter i Åbo och har globalt 1400 anställda. År 2018 var bolagets omsättning 250 miljoner euro.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets text "Huijarin epäillään vieneen 7 miljoonaa euroa pörssiyhtiö Telesteltä – tulosvaroituksen antanut toimitusjohtaja: "Heikko kohta on löytynyt" skriven av Annika Martikainen.

På andra språk

Diskussion om artikeln