Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige vill se internationell tribunal för att döma IS-terrorister

Från 2019
Tillfångagna misstänkta IS-medlemmar bevakas av en SDF-soldat
Bild: AFP / Lehtikuva

Sveriges statsminister Stefan Löfven vill att IS-terrorister ska ställas inför en särskild internationell tribunal, rapporterar Aftonbladet.

Tribunalen skulle döma misstänkta för grova krigsförbrytelser som våldtäkter och massmord.

Islamska staten har begått en lång rad grova brott mot de mänskliga rättigheterna under sin framfart i Syrien och Irak. Terrorsekten har också genomfört en rad blodiga terrordåd i Europa.

‒ Det här är ren och rituell ondska och de som är skyldiga ska ta ansvar för detta, sade Löfven till Aftonbladet.

Sveriges statsminister Stefan Löfven

Sverige kommer att ta upp frågan då inrikesminister Mikael Damberg träffar andra ministrar inom EU vid rådet för rättsliga och inrikes frågor (RIF) i Bryssel.

Liknande krigsförbrytartribunaler har inrättats för att behandla folkmordet i Rwanda och Balkankrigen.

Splittrad union

EU har tillsvidare varit splittrad i frågan om jihadisterna. Förslaget om en internationell tribunal kan ses som Sveriges försök att lösa knuten.

Men tillsättandet av en sådan tribunal skulle i praktiken kräva ett beslut från FN:s säkerhetsråd och det är osannolikt. Säkerhetsrådet är djupt splittrat om Syrien och kommer knappast att kunna enas om att utkräva juridiskt ansvar för de krigsbrott som begåtts under konflikten.

Sista fästet faller

Frågan om hur Europa ska förhålla sig till återvändande jihadister från Syrien och Irak har blivit aktuell i och med att IS sista fäste är på väg att falla i byn Baghouz i Syrien.

Trots att IS stegvis förlorat sitt territorium verkar EU vara relativt oförberett på vad som ska hända med de återvändande jihadisterna och deras familjemedlemmar.

Den USA-stödda SDF-styrkan, som lett kampen mot IS i Syrien, vill att jihadisternas hemländer ska ta emot och döma IS-medlemmarna. SDF, som främst består av kurdiska styrkor, saknar resurser för att hålla alla IS-krigare som tillfångatagits fängslade.

Men många europeiska länder är ovilliga att göra det med motiveringen att IS-krigarna utgör ett säkerhetshot. Det är även svårt att samla tillräckliga bevis mot IS-medlemmarna på grund av det kaotiska läget i Irak och Syrien.

Källor: Aftonbladet, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln