Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasklotbor fick igenom ändring i Wärtsiläplan – "men att flytta ett parkeringshus tio meter har inte så stor betydelse"

Från 2019
Uppdaterad 08.03.2019 09:30.
Jannica Nylander och Lasse Backman berörs av Wärtsiläs planer i Vasklot i Vasa.
Bildtext Vasklotborna Jannica Nylander och Lars-Erik Backman berörs båda av Wärtsiläs planer på Vasklot i Vasa. Arkivbild.

Planförslaget för Wärtsiläs nya fabrik på Vasklot i Vasa har omarbetats delvis på grund av de anmärkningar som kom in från allmänheten.

Wärtsiläs nya fabrik innebär rätt stora förändringar på Vasklot. Ett tusental personer kommer att ha sin arbetsplats i Wärtsiläs nya teknologicentrum, som innefattar dels kontor men främst en ny motorfabrik. För det krävs nya trafikarrangemang, bland annat planeras nya gator.

På det allmänna mötet i början av februari där planen presenterades riktades kritik bland annat mot det parkeringshus som planeras i anslutning till anläggningen.

De boende på området uttryckte kritik över byggnadens placering och höjd.

Ville ha underjordiskt parkeringshus

I det nya förslaget har parkeringshuset flyttats tio meter och är nu alltså beläget aningen längre bort från bostadsområdet än tidigare.

- Det är ju positivt att de flyttar parkeringshuset men i praktiken har tio meter inte så stor betydelse, säger Vasklotbon Lars-Erik Backman.

De boende i området önskade att parkeringshuset kunde byggas delvis under jord. På grund av placeringen nära stranden och det begränsade utrymmet går man ändå i det här skedet inte in för ett underjordiskt parkeringshus.

I planen ges ändå möjlighet för två våningar parkering under jord.

Byggarbetet planeras börja i sommar

På tisdag ska stadsstyrelsens planeringssektion granska planen och därefter läggs den fram till påseende igen. Tanken är att stadsfullmäktige ska godkänna planen vid sitt möte i juni.

Efter det kan behövliga bygglov ansökas om och själva byggarbetet planeras starta redan under sommaren.

Lars-Erik Backman hoppas att nästa invånarmöte ska ge mer information om hur trafikarrangemangen i området ska ordnas.

- I det här skedet har jag inte så mycket att säga men jag tror att vi är klokare efter invånarmötet den 25 mars.

Diskussion om artikeln