Europeiska centralbanken sänker sin ekonomiska prognos och skjuter upp en eventuell räntehöjning
Europeiska centralbanken har överraskande börjat stödja den europeiska ekonomin med ett nytt program bara några månader efter att bankens massiva stimulansprogram avslutades vid årsskiftet.
ECB meddelade dels att tidpunkten för när räntorna kan höjas senareläggs med flera månader och att de europeiska bankerna kommer att erbjudas ultrabilliga lån för att hjälpa dem att bevilja lån till företag.
ECB:s beslut visar hur snabbt de ekonomiska utsikterna har förändrats. Centralbanken sänkte i dag sin prognos för den ekonomiska tillväxten i Europa från 1,7 procent till 1,1 procent år 2019.
Inflationsförväntningarna har också sjunkit och ligger på 1,2 procent för 2019, vilket är klart lägre än ECB:s inflationsmål på strax under 2 procent.
Protektionism och brexit skapar osäkerhet
Faktorer som skapar osäkerhet i den globala och europeiska ekonomin är bland annat handelskriget mellan USA och Kina, osäkerheten kring Storbritanniens eventuella utträde ur EU och hot om amerikanska tullar som skulle drabba den europeiska bilindustrin.
ECB avslutade i december ett stimulansprogram på sammanlagt
2 600 miljarder euro.
Stimulansprogrammet som pågick i närmare fyra år var avsett att höja inflationen och stödja återhämtningen efter den globala finanskrisen och den europeiska skuldkrisen.
Låneprogrammet till bankerna heter TLTRO3 och kör i gång i september i år. Det här blir det tredje programmet i sitt slag. Lånen i det föregående programmet börjar löpa ut nästa år.
"ECB vaknade sent"
Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich skriver på Twitter att ECB äntligen följer den amerikanska centralbankens exempel. Han säger att ECB reagerade för sent på de försämrade utsikterna och att banken nu försöker reparera skadan.
För låntagarna innebär ECB:s besked fortsatt låga räntekostnader. Jan von Gerich anser att det är möjligt att ECB inte kommer att höja räntan förrän sommaren 2021, om ens då.
Källor: AP, Reuters, AFP, Kauppalehti, Di.se