Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sirkkalaföräldrar rädda för att hamna ur askan i elden

Från 2019
Uppdaterad 08.03.2019 08:05.
Kärnhuset vid Sirkkala skola under en vinterdag.
Bildtext Arkivbild. Kärnhuset vid Sirkkala skola är nästan helt och hållet rivet i dag.

Föräldrarna i Sirkkala skola är jätteglada över att det äntligen blir ett nybygge och en renovering av de gamla fastigheterna på Sirkkalagatan. Men samtidigt är många oroliga för i hurdant skick den tillfälliga byggnaden på Råggatan är.

Det visade sig tydligt på diskussionen som på torsdag kväll ordnades för föräldrarna. Mer än 70 föräldrar lyssnade ivrigt på planerna, och hade också många frågor om och invändningar mot stadens projekt.

Susanne Agte och Ami Le Bell-Rönnlöf, två aktiva mammor i Sirkkala skola i Åbo.
Bildtext Susanne Agte och Ami Le Bell-Rönnlöf.
Bild: Linus Hoffman/Yle

- Barnen och lärarna har redan länge utsatts för dålig inomhusluft. Därför känns det utmanande att veta att stället dit vi [eleverna] ska flytta hösten 2020 inte heller är helt friskt, sade föräldern Susanne Agte.

Inomhusluftproblem också på Råggatan

Planen är att Sirkkala skola flyttar till Åbo Yrkeshögskolas gamla fastigheter på Råggatan under två läsår 2020-2022 medan den nya skolbyggnaden byggs.

Åbo yrkeshögskola
Bildtext Åbo Yrkeshögskolas förra byggnad på Råggatan blir Sirkkala skolas tillfälliga hemvist.
Bild: Yle/Marie Söderman

Samtidigt flyttar också Sirkkalabackens skola och Åbo Yrkesinstituts enhet från Klockringaregatan tillfälligt till Råggatan. Det innefattar också yrkesinstitutets svenska datanom- och merkonomutbildning eller Lilla Hanken.

Byggnaden på Råggatan är från 1979, med en tillbyggnad från 1990.

I början av 2000-talet uppstod fuktskador i huset, och det renoverades och reparerades i flera etapper. Nu då Åbo Yrkeshögskola flyttat ut har det gjorts fler mätningar på grund av att det varit dålig inomhusluft där.

Saku Lehtiö, en man med mörkt hår, glasögon och skäggstubb, är styrekonom för Åbos fastigheter.
Bildtext Saku Lehtiö beskrev projektet med renoveringsåtgärder.
Bild: Linus Hoffman/Yle

- Byggnaden är i rätt så bra skick. Det största problemet är att där funnits för många människor, så luftkonditioneringen har inte varit tillräcklig, förklarade Saku Lehtiö, som är styrekonom för Åbos fastigheter.

Prover har tagits, och problemen ska åtgärdas

De prover som har tagits i byggnaden visar att det finns problem som måste åtgärdas, men alla reparationer ska vara klara till juli 2020 då de nya klasserna flyttar in.

- Alla akuta reparationer har gjorts under åren, och de undersökningar som har gjorts visar inte på några stora problem. De sakerna repareras nu, förklarade Åbos inomhusluftchef Kati Järvi.

Kati Järvi, en dam med glasögon och ett örhänge med två hjärtan, är chef för inomhusluft i Åbo stad.
Bildtext Kati Järvi.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Föräldern Elmo Karjalainen har själv jobbat i Kärnhuset, den byggnad på Sirkkala skolgård som drabbats av inomhusluftproblem och som nu ska rivas. Han hade kommit på diskussionsmötet för att få veta hurdant det skulle bli på Råggatan.

- Jag var inte alls förberedd på att det skulle finnas problem på det nya stället också. Men jag tar det lugnt och ids inte överreagera då jag vet så lite. Vi få se vad det blir, sade Karjalainen.

Kärnhuset vid Sirkkala skola, en gul tvåvåningsbyggnad en snöig vinterkväll.
Bildtext Kärnhuset ska rivas.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Fler prover efterlystes

Flera föräldrar var ändå oroliga och efterlyste fler prover, inomhusluftprover och mögelhundar.

- Nej, vi använder inga mögelhundar. Det är ett beslut inom Åbo stad, eftersom det inte finns tillräckligt mycket forskning och bevis för mögelhundar, sade Järvi bestämt.

Liliane Kjellman, som är servicedirektör för svenskspråkig fostran och utbildning i Åbo, betonade att alla förtroendeorgan och tjänstemän har krävt en garanti på att Sirkkala skolas elever och lärare ska få friska utrymmen.

Liliane Kjellman, en dam med ljust hår och glasögon, är servicedirektör för svenskspråkig fostran och utbildning i Åbo stad.
Bildtext Liliane Kjellman.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Det garanterade både Lehtiö och Järvi att man strävar efter.

- Men ingenting är 100 procent säkert. Det kan alltid hända något, och i så fall får vi ta itu med det, konstaterade Lehtiö.

Nöjer sig inte med stadens garantier

Men Susanne Agte nöjer sig inte med garantierna, eftersom hon anser att Åbo stad inte att satsar så mycket pengar som en utomstående firma rekommenderat att behövs för renoveringen.

- Råggatan är en gammal fastighet. Det är ett så utmanande och omfattande komplex, att jag anser att vi inte kan få tillräckliga garantier. Jag vill ha en fastighet där folk har mått bra, säger Agte.

En skolmatsal där man ser ryggarna på många föräldrar som lyssnar på en man längst framme.
Bildtext Matsalen fylldes av föräldrar på diskussionsmötet.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Ami Le Bell-Rönnlöf hade tagit reda på att flera andra skolor av olika orsaker vägrat flytta till Råggatan.

- Den duger inte för så hemskt många skolor i Åbo överhuvudtaget. Vi önskar att Åbo stad skulle se längre och exempelvis bygga upp en barackstad, där en skola eller flera skolor åt gången kunde flytta in medan deras skolfastigheter skulle renoveras, sade Le Bell-Rönnlöf.

"Hoppas allt blir bra"

Läraren Marika Johansson hade hoppats få svar på flera av sina frågor, men hon kände sig lite tudelad efteråt.

- Jag är rädd för att staden kanske inte sätter tillräckligt mycket resurser för att göra det så bra som vi skulle önska, men jag hoppas naturligtvis på att det ska bli bra, sade Johansson.

Marika Johansson, en dam med ljust hår i hästsvans.
Bildtext Marika Johansson lyssnade ivrigt.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Rektor Elise Kurtén var glad över att så många kom på diskussionskvällen, och hon konstaterade att diskussionen fortsätter minst lika livligt.

- Det här är en sak som väcker mycket känslor. Men jag hoppas att vi på ett vettigt sätt kan få ett så gott resultat som möjligt, konstaterade Kurtén.

Elise Kurtén, en dam med mörkt hår och glasögon med mörka skalmar, är rektor för Sirkkala skola i Åbo.
Bildtext Elise Kurtén.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Sirkkala skola har i dag 13 klasser.

Diskussion om artikeln