Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps kampanjchef Paul Manafort dömdes till 47 månader i fängelse - åklagaren yrkade på 24 år

Från 2019
Uppdaterad 08.03.2019 08:48.
Manafort lämnar rättegång sommarne 2018
Bildtext Manafort och hans advokater hade all anledning att känna sig nöjda efter den oväntat milda domen
Bild: EPA

President Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort har dömts till 47 månaders eller nästan fyra års fängelse för skattebrott och bedrägeri.

Åklagaren yrkade på mellan 19 och 24 års fängelse enligt straffregistret, men domaren ansåg att det var för mycket även om Manafort "begick mycket allvarliga brott."

Manafort har redan suttit nio månader i rannsakningshäkte vilket innebär att fängelsestraffet till slut kan bli mindre än tre år långt om domen ännu förkortas på grund av gott beteende.

Manafort måste också betala 50 000 dollar i böter och återbetala 24 miljoner dollar till staten.

Domaren T.S Ellis sade att andra som har dömts för liknande brott inte har fått så långa fängelsestraff som åklagaren yrkade på.

- Regeringen kan inte svepa åt sidan alla andra domar i historien, sade Ellis då han förkunnade domen.

Manafort dömdes i augusti i fjol för falska skattedeklarationer, bankbedrägeri och för att ha haft ett hemligt bankkonto på Cypern.

Manafort hade över 55 miljoner dollar på sitt konto på Cypern, som han hade fått av Ukrainska oligarker och politiker. Han betalade ingen skatt för pengarna som han bland annat använde för att leva ett lyxliv i USA.

Det är inget brott att ha mycket pengar och att använda dem på ett slösaktigt sätt

― T.S Ellis federal domare

Under rättegången visade åklagaren upp en jacka av pytonormskinn som hade kostat 18 500 dollar.

Den 69-årige Manafort kom till rätten i en rullstol eftersom han lider av gikt och högt blodtryck. Han var klädd i en grön fångdräkt och slöt ögonen flera gånger då domen lästes upp.

- Jag känner smärta och skam, sade Manafort som enligt domaren inte hade visat några tecken på ånger.

- De senaste två åren har varit de svåraste i mitt liv för mig och min familj. Det skulle vara en grov underdrift att säga att jag känner mig förnedrad och skamsen.

Manafort väntar ännu på en annan dom i Washington nästa vecka där han kan dömas till upp tio års fängelse.

Oväntat mild dom

Juridiska experter som anser att domen var ovanligt mild, verkar överraskade av att domaren hade en så positiv inställning till Manafort under hela rättegången i Alexandria i delstaten Virginia.

- Det är ett kort straff. Fyra år är inget att fnysa åt men det är överraskande eftersom domen skiljde sig så mycket från straffregistret i Virginia, säger den förre åklagaren Timothy Belevetz.

Ellis verkade värja sig för den kommande kritiken då han sade att den som tror att straffet är alltför milt "borde tillbringa en dag, en vecka i ett federalt fängelse. Manafort måste vara där i 47 månader."

Domaren berömde Manafort och sade att "han i övrigt hade levt ett klanderfritt liv" och hade "varit inblandat i mycket gott."

- Det är inget brott att ha mycket pengar och att använda dem på ett slösaktigt sätt, sade Ellis som under rättegången gjorde oväntade utfall mot åklagarna.

Flera juridiska experter var övertygade om att den oväntat milda domen kan leda till att straffet i rättegången i Washington däremot blir maximalt långt.

Den federala domaren Amy Berman Jackson i Washington utsågs i tiderna av president Barack Obama och hon har haft en betydligt mer positiv inställning till åklagarna än T.S Ellis.

Manaforts advokater underströk att domen inte hade något att göra med Rysslands inblandning i presidentvalet år 2016
Bildtext Manaforts advokater underströk att domen inte hade något att göra med Rysslands inblandning i presidentvalet år 2016
Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Chefsåklagaren Gren Anders verkade också besviken efter ha krävt det maximala straffet.

- Detta mål bör vara en varning för andra att Manaforts beteende inte är acceptabelt sade Anders innan domen lästes upp.

Många bedömare säger att det är möjligt att Trump benådar Manafort. Hans advokater underströk i rätten att domarna inte hade något att göra med Ryssland eller rysk inblandning i presidentvalet.

Många demokrater såg uttalandet som ett budskap till Trump om att det är fritt fram för honom att benåda sin lojala medarbetare.

Åtal mot sex av Trumps medarbetare

Fängelsestraffet är i varje fall den längsta hittills sedan specialutredaren Robert Mueller började utreda Rysslands roll i presidentvalet år 2016.

Sedan dess har Mueller väckt åtal mot 34 personer och tre företag, inklusive sex av Trumps forna medarbetare.

Trumps förre kampanjchef Manafort har nu alltså fått en fängelsedom, medan Trumps personlige advokat Michael Cohen väntar på sin egen dom.

Trumps förre nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn har erkänt sig skyldig till brott och väntar också på sin dom medan den långvarige rådgivaren Roger Stone har åtalats.

Manaforts långvarige medarbetare och Trumps vice kampanjchef Rick Gates har också erkänt brott och han samarbetar nu med Robert Muellers utredning.

Mueller har också åtalat den misstänkte spionen Konstantin Kilimnik som arbetade för Manafort i Ukraina samt 12 ryska underrättelseofficerare i deras frånvaro.

Källor: Ap, Washington Post, Reuters

Diskussion om artikeln