Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dramatiskt, rakryggat, märkligt, väntat - politikernas reaktioner på regeringens avgång

Från 2019
Uppdaterad 09.03.2019 14:44.
Antti Rinne skrattar gott i plenisalen i riksdagen den 8.3.2019.
Bildtext Antti Rinne.
Bild: Lehtikuva / HEIKKI SAUKKOMAA

Dramatiskt, rakryggat, väntat har varit några av politikerkommentarerna efter statsminister Juha Sipiläs besked i morse att regeringen avgår och att beredningen av social- och hälsovårdsreformen läggs på is.

– Det är mycket dramatiskt, men det ser ut som att statsministern drar de rätta konsekvenserna, säger Svenska Folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson.

– Det blir ingen vårdreform och då drar han sina konsekvenser. Till den delen är det rakryggat, säger hon.

Henriksson hade visserligen inte räknat med att regeringen skulle avgå i dag men anser att det var det enda kloka att göra nu.

– Regeringen har haft jättestora problem med reformen och grundlagsutskottet har gett bakläxa tre gånger, trots det har man inte tagit lärdom. Man har tagit en för stor helhet på en gång, menar Henriksson.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i riksdagen sommaren 2016.
Bildtext Anna-Maja Henriksson
Bild: All Over Press

Hon säger också att SFP skulle ha röstat emot det här förslaget till vårdreform och därför är hon glad att den gick på grund.

Rinne inte överraskad

Ordföranden för det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, Antti Rinne var inte överraskad men han är bekymrad bland annat eftersom man nu bland annat borde förbereda sig för EU-ordförandeskapet.

- Det är en märklig lösning då det bara är några veckor till val, sade Rinne.

Han kritiserar regeringen för att envist ha fört fram sådana förslag till riksdagen som inte har fyllt grundlagens krav. Han hoppas att beredningen av reformen kan fortsättas parlamentariskt.

Östman: Regeringens envishet bidrog

Också ordföranden för Kristdemokraternas riksdagsgrupp Peter Östman säger att regeringens envishet har bidragit till att det gick så här.

Peter Östman.
Bildtext Peter Östman
Bild: Tapio Luoma-aho

Också han beklagar att regeringen inte har tagit kritiken över vårdreformen till sig eller har försökt korrigera sina förslag.

Inte heller Östman är överraskad över att Sipilä väljer att avgå.

– Det är helt i linje med vad Sipilä har sagt, "vinn eller försvinn", säger Östman. Låt vara att det sker veckan innan riksdagsperioden hade tagit slut.

Halla-aho: Beslutet borde ha kommit redan tidigare

Ordföranden för Sannfinländarna Jussi Halla-aho säger att beslutet att avgå var det rätta, men det kommer 1,5 år för sent.

Jussi Halla-aho.
Bildtext Jussi Halla-aho
Bild: Lehtikuva / HEIKKI SAUKKOMAA

Halla-aho tror att orsaken till dagens beslut är att valet är så nära.

Den modell för vård- och landskapsreformen som lades fram hade inte förverkligat de mål som var uppställda för reformen, anser han.

– Samlingspartiets modell hade ökat kostnaderna för den offentliga sjukvården, det är bra att den här modellen föll, säger Halla-aho.

Niinistö talar för parlamentarisk beredning

De grönas tidigare ordförande Ville Niinistö talar varmt för en parlamentarisk beredning av stora reformer.

– Det måste vara parlamentariskt, det måste ta tid, det kan ta två regeringsperioder.

– Grundidén ska vara underbyggd så brett som möjligt, blir det oenigheter i bifrågor är det inte så stort problem. Kärnfrågorna ska alla partier vara eniga om. Nu var det inte så. Marknadsmodellen stöddes bara av ett parti, det vill säga Samlingspartiet, säger Niinistö.

Puska skyller på oppositionen

Riksdagsledamoten Pekka Puska från regeringspartiet Centern säger att det var oppositionen som talade så länge att tiden tog slut.

Visserligen var det grundlagsproblem med valfriheten men de kunde ha klarats upp, ansåg Puska.

Pekka Puska.
Bildtext Pekka Puska
Bild: Mårten Lampén / Yle

Anne-Mari Virolainen: Ingen katastrof för partiet

Anne-Mari Virolainen, Samlingspartiets riksdagsledamot, vill inte tala om någon katastrof ur partiets synvinkel.

Hon vill inte ta ställning till hur man nu ska gå vidare utan nu måste vi analysera hur tjänstemannaministären kommer att fungera. Hon säger att valfriheten, som Samlingspartiet ville ha, inte är begravd.

– Nej, inte alls. Det fanns också andra problem i landskapsreformen. Valfriheten var inte det största problemet, säger Virolainen.

Diskussion om artikeln