Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Här är 6 skäl till att vårdreformen sprack och regeringen föll: "Man gör inte en Billnässtol av en Ikeapall"

Från 2019
Uppdaterad 08.03.2019 20:17.
Juha Sipilä.
Bildtext Statsminister Juha Sipilä och riksdagsledamoten Mauri Pekkarinen i Centerns grupprum i riksdagen den 8 mars 2019.
Bild: Lehtikuva / VESA MOILANEN

Regeringens största projekt sprack och regeringen lämnade in sin avskedsansökan. Det blir inga valfrihetslagar och ingen landskapsreform.

Hur kunde det gå så här? Vi listar 6 orsaker:

1. En omöjlig kohandel. Under en mörk och stormig novembernatt 2015 gjorde Samlingspartiet och Centern en kompromiss. Centern ville att Finland ska delas in i 18 landskap och Samlingspartiet ville ha valfrihet i vården.

Beslutet fattades utan någon större beredning och först efter beslutet började tjänstemännen bereda de lagar som har med reformen att göra.

Regeringen gjorde en tårtbotten och började först därefter fundera på vad man ska fylla den med.

2. Att förlora ansiktet. Parterna höll stenhårt fast vid den nådda kompromissen. Samlingspartiet ville inte kompromissa om valfriheten och Centern höll fast vid 18 landskap. Ingendera parten ville avstå från det här paketet.

Så sent som i går ville ingetdera huvudregeringspartiet erkänna att det inte blir någon reform. Statsminister Juha Sipilä har flera gånger sagt att han avgår om vårdreformen spricker.

3. Problem med grundlagen. Gång på gång har vård- och landskapsreformen råkat ut för problem med grundlagen.

Grundlagen garanterar lika vård för alla oavsett var de bor.

Social- och hälsovårdsutskottet hörde ännu på torsdagen grundlagsexperter, men det var för sent.

Regeringen försvarade sig genom att skylla på att riksdagsutskotten arbetar för långsamt. Utskotten ansåg för sin del att reformen är i regeringens händer.

I sociala medier delades inlägg där man konstaterade att man inte kan göra en Billnässtol av en Ikea-pall, där benen pekar åt var sitt håll.

4. Skandalen inom äldreomsorgen. I januari blev det klart att vårdföretaget Esperi Care och många andra privata vårdbolag hade gjort sig skyldiga till brister i äldreomsorgen.

Medborgarnas åsikter om privata vårdbolag ändrades.

5. Det blev inga inbesparingar. Befolkningen åldras och utgifterna ökar. Vårdreformen var avsedd att minska på kostnaderna med tre miljarder euro.

Småningom blev det klart att utgifterna kommer att explodera. Vårdreformen skulle ha finansierats av staten. Man kunde inte längre garantera att landskapens pengar kommer att räcka till.

6. Man gapade efter för mycket. Finlands hälsovårdssystem har byggts en bit i taget under en längre tid. Det finns tiotals datasystem inom vården i Finland och över 300 kommuner.

Vård- och landskapsreformen skulle ha förnyat hela paketet på en gång. Det misslyckades.

Problemen skylldes på tidsbrist trots att reformarbetet har pågått över tio år. Tidigare har även oppositionspartier deltagit i arbetet. Regering på regering har snubblat på grund av en och samma vårdreform.

Redan nu har man föreslagit att nästa regering skulle genomföra reformen stegvis.

Då skulle man både kunna göra en stol och sitta i den.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel som skrivits av Kristiina Tolkki.

Artikeln har uppdaterats. Formuleringen "Regering på regering har fallit" korrigerades till "Regering på regering har snubblat".

Diskussion om artikeln