Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NRK: Dopningsmisstänkta läkaren hyrde lägenhet under världscuphelgen i Lillehammer – anlände till Norge från Ruka

Från 2019
En allmän bild från ett vintrigt Lillehammer.
Bildtext Dopningsmisstänkta idrottsläkaren Mark Schmidt hyrde lägenheten där åtminstone hans far bodde under världscuphelgen i Lillehammer.
Bild: imago stock&people/ All Over Press

Enligt NRK hyrde den dopningsmisstänkta idrottsläkaren Mark Schmidt lägenheten men där hittade hyresvärden istället pappan Ansgard Schmidt, som enligt flera källor varit inblandad i dopningsskandalen under VM i Seefeld. Även Max Hauke ska enligt hyresvärden Birgit Sildnes ha besökt lägenheten.

NRK har talat med Birgit Sildnes från Lillehammer som hyrde ut ett hus på sin tomt under världscuphelgen i månadsskiftet november–december.

Den 28 september 2018 var Mark Schmidt i kontakt med Sildnes, som själv bor på tomten med sin man. Schimdt ville hyra lägenheten via uthyrningstjänsten Airbnb och Schmidt skrev att han kommer till Lillehammer direkt från Ruka där världscupen körde igång helgen tidigare.

Livlig trafik på tomten

Under lördagen (1.12) bestämde sig Birgit Sildnes att hälsa på sina hyresgäster. Då hon knackade på dörren var det en äldre man som öppnade. Mannen visade sig vara Ansgard Scmidt, Marks pappa.

Enligt flera källor var det just Ansgard Schmidt som transporterade blodet till Seefeld där fem skidåkare åkte fast för bloddopning. Inne i lägenheten fanns också en dam i 40-årsåldern som inte verkade speciellt förtjust över besöket.

Birgit Sildnes man undrade hur många som riktigt hyrt lägenheten då han upplevt livlig trafik på tomten. Flera mänskor hade gått in och ut, en del av dem i idrottskläder.

Tror sig ha mött Max Hauke

På söndagen gick Sildnes ut för att slänga lite sopor. Då mötte hon en man som Sildnes hälsade på.

– Han såg ut som en idrottsutövare vad klädseln, åldern och kroppsbyggnaden beträffar. Han verkade inte vara så ivrig på att hälsa tillbaka och jag bestämde mig för att lägga ansiktet på minnet, säger Birgit Sildnes till NRK.

Efter dopningsrazziorna under VM har hon sett bilder och en video av Max Hauke.

– Jag kan inte vara hundra procent säker, men tycker att det är samma man på videon som jag såg på vår gård, berättar Sildnes.

Efter att gästerna lämnade hyreslägenheten gick hon igenom soporna men hittade inget misstänkt. Den 14 december bestämde hon sig ändå för att vara i kontakt med Antidopning Norge för att berätta om sina gäster och deras förehavanden.

– Det stämmer att vi fick in ett tips, bekräftar Britha Rökenes från Antidopning Norge för NRK.

Efter att gästerna lämnat Lillehammer efter världscuphelgen hörde Mark Schmidt av sig och tackade för den fina inkvarteringen och meddelade att han gärna hyr lägenheten på nytt i framtiden.

NRK har försökt nå den österrikiska polisen utan att få någon kommentar av dem.