Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu öppnas porten till världsarvet Kvarkens skärgård

Från 2019
Tre personer tittar på en utställning om Kvarkens världsarv
Bildtext Geir Byrkjeland, Susanna Lindeman och Kenth Nedergård vid en av de stora infotavlårna i Världsarvsporten.
Bild: Yle/Roger Källman

År 2006 upptogs Höga kusten och Kvarkens skärgård på UNESCOs lista över världsarv. Nu är det äntligen dags att inviga Världsarvsporten vid Replotbron.

- Det känns jätteroligt att vi äntligen får det här besökscentret, säger världsarvskoordinator Susanna Lindeman. Vi har hittills haft utställningar runtom och det har varit lite mera splittrat, säger hon.

Världsarvsporten är inrymd i Havets hus invid Replotbron. Här kan besökarna lära sig om hur istiden och landhöjningen under årtusendena har format skärgårdslandskapet.

Informationstavlor om Kvarkens världsarv.
Bildtext "Båthus" med information om världsarvet.
Bild: Yle/Roger Källman

I centret finns information om var världsarvet är, vad som gör regionen så speciell och vad man kan göra och uppleva här. Bilder, ljud, videomaterial och mer handgripliga upplevelser varvas om vartannat.

- Gränsen för världsarvet går här vid Fjärdskär, så när man har kommit över Replotbron så är man på världsarvsområdet. Därför är namnet "världsarvsporten" ett bra namn, säger Kenth Nedergård, verksamhetsledare för föreningen Världsarvet i Kvarken.

Stort intresse

Geir Byrkjeland ordnar program runtom i världsarvet. Han konstaterar att det verkligen finns ett genuint intresse för det.

- Senaste programmet vi ordnade, tillsammans med Korsholms kommun ute i Svedjehamn, hade vi räknat med att det skulle komma ett hundratal besökare till. Det blev sen ändå uppemot 900 som kom dit!

Geir Byrkjeland
Bildtext Geir Byrkjeland.
Bild: Yle/Roger Källman

Den 8 mars är det alltså invigning av Världsarvsporten, men den 16 mars är det dags för barnen att inta centret. Då blir det workshoppar både i samband med världsarvsutställningen och med den pågående utställningen om Björköskåpen.

- Då kan man pröva på att göra små världsarvsrobotar, eller så får man designa sina egna Björköskåp, säger Geir Byrkjeland.

Skaljämförelse mellan Replotbron och istäckets tjocklek under istiden.
Bildtext En illustration över hur tjockt istäcket var under den senaste istiden. Notera Replotbron längst nere till höger i bild!
Bild: Yle/Roger Källman

Diskussion om artikeln