Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Social- och hälsovårdsreformen har framstått som en kohandel i megaklass" - Sixten Korkman om regeringens avgång

Från 2019
Uppdaterad 09.03.2019 10:44.
Juha Sipilä talar till Europaparlamentet den 30 januari
Bildtext I fredags lämnade Juha Sipilä in regeringens avskedsansökan till republikens president.
Bild: @EU

På fredagen lämnade statsminister Juha Sipilä (C) in regeringens avgångsansökan till republikens president. Sixten Korkman är lite överraskad men tror inte det har någon betydelse.

Sixten Korkman, professor emeritus i ekonomi och samhällsdebattör, anser att regeringens avgång inte har någon större betydelse. Förutom möjligen på de kampanjer som kommer att föras inför det kommande riksdagsvalet.

– Det här gör det fritt fram också för regeringsmedlemmarna att föra en kampanj. De blir på sätt och vis friade från en börda som regeringsmedverkan skulle ha inneburit. Det kan leda till att det blir en ganska frän debatt inför riksdagsvalet.

Professor emeritus Sixten Korkman ansvarade för kröningen av årets lucia.
Bildtext Sixten korkman tycker inte det gör någon skillnad om regeringen avgår nu eller sitter ut sin tid.
Bild: Marcus Rosenlund

Korkman tycker att vi måste avvakta och se hur finländarna reagerar på statsminister Sipiläs beslut.

– Det finns ju två möjligheter. Antingen kan det finländska folket anse att det var rakryggat av regeringen att konstatera att de inte fick igenom det de önskade och därför tar de konsekvenserna, eller så var det ett enda fiasko från början till slut.

Handlar om image

Korkman kan inte ännu säga om det var rätt beslut att avgå eller inte.

– Jag tror inte det skulle spela någon större roll. De kunde ha fortsatt som regering istället för tjänstemannaregering. Det har mycket mer att göra med vilken image som uppstår.

Korkman skulle hellre ha sett att regeringen skulle ha upplösts då Sannfinländarna splittrades och det nya partiet Blå Framtid trädde fram.

– Det är alldeles absurt att vi har fem stycken ministrar som har drygt en procent av folkets stöd. Det bryter kanske inte mot parlamentets demokratiska principer eftersom regeringen hade majoritet i parlamentet men nog är det absurt.

Nästa regering måste tänka om

Korkman anser att det inte har någon betydelse för Finland att regeringen avgick i fredags istället för att sitta sin regeringsperiod men han hoppas att nästa regering tänker om när det kommer till social- och hälsovårdsreformen.

– Nästa regering kommer förvisso att föra frågan framåt och jag hoppas att man väljer en annan strategi. Att man tar mindre bitar åt gången. Den här regeringens reform kom att framstå som lite av en kohandel i megaklass.

Det är alldeles absurt att vi har fem stycken ministrar som har drygt en procent av folkets stöd

Sixten Korkman

Han säger också att det bidrog till att reformen blev lite väl ambitiös, då man både ville ha en landskapsreform av politiska skäl men också främja privatproduktion av välfärdstjänster.

– Det har inte varit den bästa utgångspunkten och om man nu i nästa regering kan närma sig med lite mindre ambitionsgrad och ha en mer stegvis utveckling tror jag att det kommer gå framåt.

Sixten Korkman
Bildtext En kohandel av megaklass. Så beskriver Korkman regeringens social- och hälsovårdsreform
Bild: Yle/Patrik Schauman

Det går ingen nöd på Finland

Korkman påpekar också att det inte går någon nöd på oss. I en färsk studie visar det sig att Finlands vårdsystem är på sjätte plats bland 35 europeiska länder.

– De sakkunniga anser att vi behöver en reform av hälsovårdstjänsterna. Då är det ju olyckligt att vi hållit på i 14 år, men inte tänker jag sitta och gråta över att det gick i stöpet. Jag hoppas istället att man kan närma sig reformen på ett fruktbarare sätt i framtiden.

Statsminister Juha Sipilä överräckte regeringens avskedsansökan till president Sauli Niinistö på Talludden den 8 mars 2019. Regeringen beviljades avsked.
Bildtext Här överlämnar Sipilä regeringens avgångsansökan till republikens president
Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Korkman anser att Finland alltid har varit ett konsensus land. Enligt honom har Finland till skillnad från de flesta länder i Europa varit förmögna att skapa stabila majoritetsregeringar.

– Nu är den stora frågan om vi nu har en mycket svårare situation framför oss efter valet att sy ihop något. Debatterna som kommer kan nog leda till att det blir mer slitningar i systemet än tidigare.

Diskussion om artikeln