Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

“Jag är ingen finlandssvensk men känner mig ändå som en minoritet” - som svensk skolelev i en finsk stad är identiteten väldigt flytande

Från 2019
Uppdaterad 12.03.2019 14:00.
gymnasieleverna alexandra joukanen och verna illman
Bildtext Verna Illman och Alexandra Joukanen går båda två andra året i Björneborgs svenska samskola.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Trots att under en procent har svenska som modersmål i Björneborg finns det möjlighet att växa upp i en helt svenskspråkig daghems- och skolmiljö. Men hur ser dessa elever på sin identitet? Vi har ställt den frågan till fyra elever som går andra året i gymnasiet i Björneborgs svenska samskola.

Marja Vuolas föräldrar är båda två helt finskspråkiga. Trots det har Vuola gått i svenskspråkigt daghem och i svenskspråkig skola hela livet.

- Jag är från en helt finskspråkig familj och därför frågar människor ofta mig varför jag går i en svensk skola, men min mamma och pappa satte mig bara som ung i språkbad till den svenska barnträdgården och sedan har jag bara fortsatt på svenska.

"Jag är stolt över att jag kan tala svenska"

Vuola pratar inte svenska med någon annan än sina lärare och klasskompisar under timmarna. Även på rasterna sker allt prat på finska, säger hon.

- Jag vill använda svenskan mera. Jag bara tycker så mycket om det svenska språket. Jag anser att jag har bättre möjligheter att få en arbetsplats och studera vidare med det svenska språket.

Vilken typ av identitet upplever du att du har?

- Jag har helt en finsk identitet men jag är stolt över att jag kan tala svenska så bra och jag tror att när jag kommer till Åbo och börjar studera [på svenska, red.anm.] så blir den där svenska identiteten lite starkare.

gymnasieleverna julia alitalo och marja vuola
Bildtext Julia Alitalo och Marja Vuola
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

"Jag är inte finlandssvensk i alla fall"

Julia Alitalo flyttade till Finland för fyra år sedan. I Sverige bodde hon i 15 år.

Alitalo tycker att det här med identitet är väldigt svårt att klargöra för hennes egen del.

- Jag vet inte riktigt vad jag är. Jag är inte finlandssvensk i alla fall, det är jag inte. Jag är antingen helfinsk eller rikssvensk.

- Jag har svenska som modersmål nu i Finland med i Sverige hade jag finska som modersmål. Och då när jag bodde i Sverige var jag finsk och inte svensk, tyckte jag, men nu tycker jag att jag är mer svensk i pappren och så, men kollar man min personlighet och kultur så anser jag nog att jag är mera åt det finska hållet. Men jag är inte finlandssvensk, det är jag verkligen inte.

Trots det så känner både Alitalo och hennes klasskamrater sig som minoriteter i den så finskspråkiga staden Björneborg.

- I vår skola känner man sig som en minoritet i hela Björneborg, av att prata svenska. Vi har ju rätt att ha service på svenska, men det får man inte i Björneborg, det är ingen idé att försöka. Jag tycker vi försöker prata ganska mycket svenska i skolan, även om finskan är så stark och vi inte bor i en ordentlig svenskspråkig stad. Vi försöker så gott vi kan.

"Var pinsamt att tala svenska när man var yngre"

Verna Illmans pappa är svenskspråkig och han har också släkt från Sverige. Hennes mamma är finskspråkig. Hon ser sig själv som totalt tvåspråkig, men tycker att svenskan är en starkare del i hennes identitet.

Hon är väldigt nöjd över att gå skola på svenska, men som yngre kändes det inte alltid bekvämt att prata svenska bland en massa finskspråkiga.

- Det kändes kanske lite pinsamt när man var yngre och alla andra kompisar från hobbyer och så var finskspråkiga och kanske skrattade, att det var lite dumt. Men nu får man vara stolt över det. Jag skulle gärna också ha språket svenska när jag arbetar i framtiden.

Barn leker med legobitar.
Bildtext Det kändes pinsamt att tala svenska när man var yngre, säger gymnasieeleverna Verna Ilman och Alexandra Joukanen

"Jag skulle aldrig kunna studera på finska, det känns så svårt"

Alexandra Joukanens familj är helt finskspråkig, men hennes mamma bodde i Sverige tills hon var tretton.

Det gjorde att hennes föräldrar ville att hon skulle gå i svensk skola och det är också på svenska som hon gärna vill fortsätta studera.

- Jag vill studera på svenska eller engelska. Jag skulle aldrig kunna studera på finska, det känns så svårt.

Joukanen har många som känner likadant, trots att de flesta i skolan har finska som modersmål och enbart använder svenska i skolan och då på timmarna.

björneborgs svenska samskola
Bildtext Svenska på timmarna, men finska på rasterna. Så går det till i praktiken i Björneborgs svenska samskola.
Bild: Yle/Anna Kyhä

Hon säger att de flesta därför upplever att de har en helt finsk identitet, trots det svenska skolspråket.

- Jag skulle själv säga att min svenska identitet var starkare när jag var yngre, men nu känner jag mig lite mera som en finskspråkig. Jag använder finskan mera än svenskan, som jag bara använder hemma och i skolan.

"Vi känner oss lite utanför"

Det är ändå lite jobbigt att gå i skola på svenska i Björneborg, eftersom samarbetet med andra skolor är ganska fattigt. Både på den svenska och finska sidan, säger Joukanen.

- Vår skola är ganska liten och vi har ganska stort avstånd till de andra svenskspråkiga skolorna, så vi har inte alltid det bästa samarbetet med dem. Sedan kan de finskspråkiga skolorna samarbeta, medan vi är “den där svenskspråkiga skolan”.Vi är lite utanför de andra skolorna.

Men det gör ingenting, eftersom hon är så nöjd med att kunna tala så bra svenska.

- Jag är helt stolt över att jag kan tala svenska och att jag går i en svensk skola. När jag var liten så kände jag nog lite “varför går jag i svenskspråkig skola?”, men nu har jag lärt mig att vara stolt. Det är en fin sak att kunna svenska, och det kommer vara jättenyttigt i framtiden.

Gymnasieeleverna Marja Vuola, Julia Alitalo, Verna Illman och Alexandra Joukanen var nyligen på besök i Åbo då Åbo Akademi och Novia hade öppet hus.

Svenska skolelever i Björneborg funderar över sin identitet

4:17

"Jag är stolt över att jag kan tala svenska"

6:54

Diskussion om artikeln