Esperi Care ville ta över all vårdverksamhet i Raseborg
Det privata vårdbolaget Esperi Care var ursprungligen intresserad av mycket mer än bara äldrevård i Raseborg. Företaget ville ta över all vårdverksamhet i staden och var aktivt i kontakt med både tidigare och nuvarande stadsdirektör.
Raseborg har i snabb takt beslutat att flytta verksamheten på äldreboendet Hagahemmet i Ekenäs centrum till Esperi Cares lokaler i Gammelboda. Orsaken är att lokalerna i Hagahemmet inte är ändamålsenliga.
Raseborg stad hyr enbart lokalerna av Esperi Care och ska sköta verksamheten själv.
Det snabba beslutet har väckt mycket diskussion. Många undrar om staden har gett några löften åt Esperi Care då företaget lät bygga vårdlokalerna, som blev färdiga för ett år sedan. Sedan dess har lokalerna i Gammelboda stått tomma.
Därför har Yle Västnyland frågat Raseborgs tidigare stadsdirektör Tom Simola och nuvarande stadsdirektör Ragnar Lundqvist hur diskussionerna med Esperi Care har gått till.
Esperi Care var aktivast
Tom Simola blev stadsdirektör i Raseborg i april 2015. Det var ungefär samtidigt som Juha Sipiläs (C) regering bildades.
I samma veva blev också social- och hälsovårdsreformen aktuell på nytt och det satte fart på de privata vårdbolagen.
- Alla de privata vårdbolagen var aktiva, men av dem var Esperi Care mest aktiv i Raseborg, minns Tom Simola.
Vid ett tillfälle träffade Tom Simola representanter från Esperi Care över lunch på en restaurang i Ekenäs.
- Där sade de att de i princip är intresserade av att köpa allt staden har att sälja.
“Esperi Care var aldrig ett alternativ”
Men Raseborgs stad med dåvarande stadsdirektören i spetsen var inte intresserad av varken Esperi Cares eller de andra vårdbolagens erbjudanden. Tvärtom.
- Situationen i Raseborg var den att vi hade ganska stora utmaningar och direkta bekymmer med de privata som redan då verkade i Raseborg. Vi höll ju på och plockade hem verksamhet som vi tidigare hade utlokaliserat, som hemvården, fortsätter Tom Simola.
År 2015 hade Raseborg en inflammerad konflikt med vårdbolaget Attendo om bland annat äldreboendet Villa Pentby i Karis.
Delvis därför var stadens linje inte alls att utlokalisera vården, säger Simola.
- Den allmänna linjen var helt annan. Det var det offentliga som gällde och inte det privata och köptjänster. I och med att vi hade flera processer med Attendo skulle det ha varit rena rama galenskaper att tänka sig något annat.
Tom Simola konstaterar att han inte har ägnat många sekunder åt Esperi Cares förslag eftersom det aldrig var ett alternativ att göra affärer med bolaget.
Staden kan inte hindra någon att bygga
I något skede närmade sig Esperi Care Tom Simola med frågan om bolaget eventuellt kunde bygga något i Raseborg. Men då hänvisade han dem vidare till stadens tekniska direktör Jan Gröndahl.
- Man kan inte hindra någon att köpa en tomt och bygga och erbjuda sina tjänster, det är en helt annan sak.
Samtalen med Esperi Care sammanfattar Tom Simola överlag så här:
- De var inga diskussioner, bara babbel.
Esperi Care ville ta över hela verksamheten
Ragnar Lundqvist valdes till Raseborgs stadsdirektör juni 2017. Esperi Care var i kontakt med honom rätt snabbt efter det, säger han.
- De ville ta över hela verksamheten, men då konstaterade vi, och jag också, att vi inte är intresserade av det.
Runt maj 2018 blev det sedan diskussioner om att hyra lokalerna i Gammelboda av Esperi Care.
- Då sade jag att vi kanske är intresserade. Men att de skulle ta över själva verksamheten och sälja sina tjänster var vi inte intresserade av.
Vems förslag var det ursprungligen att staden kunde hyra fastigheten?
- Inte kan jag säga precis vems idé det var, men nog kan jag ta det på mig om någon vill finna en upphovsman till det.
Gav du eller eller andra tjänstemän några löften åt Esperi Care i ett tidigare skede?
- Nej absolut inte. Inte kan man gå och lova någonting förrän man har en politisk förankring och beslut. Det är helt absurt om man kunde göra på det viset.
Tycker du att det är problematiskt att hyra av Esperi Care med tanke på de uppgifter som har kommit fram om vanvård den senaste tiden?
- Man måste tänka att vi inte köper service, utan vi hyr byggnader. Det skulle kunna vara vem som helst och det råkar vara Esperi Care. De har ingenting att göra med verksamheten.
Staden dubbelgarderade sig
Enligt Ragnar Lundqvist var det den nu avblåsta landskapsreformen som delvis låg bakom beslutet att flytta verksamheten från Hagahemmet till Gammelboda.
Meningen var att reformen skulle bli av i slutet av 2023 och farhågorna i Raseborg var att äldrevården flyttas bort om det inte finns ändamålsenliga vårdlokaler i staden.
- Vi tänkte att vi måste gardera oss om landskapsreformen blir av. Då har vi en lösning som vi eventuellt kunde fortsätta med eller så bygga eget. Det var en dubbelgardering från vår sida, säger Lundqvist.
I februari sade stadsstyrelsens ordförande Anders Walls att flytten till Gammelboda endast är tillfällig och att att staden planerar bygga ett eget boende.
För tillfället finns det ett förslag till avtal med Esperi Care om att staden hyr lokalerna i Gammelboda fram till år 2023 med en option på två år till.
Ragnar Lundqvist försäkrar att staden har garderat sig mot olika krav som vårdbolaget kunde tänkas ställa i ett senare skede, som till exempel vem som får sköta verksamheten i bolagets lokaler.
- Jo, vi har garderat oss, det är vattentätt på det viset.
Så staden har lärt sig av gamla misstag?
- Jo, absolut!