Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Statsvetaren Thomas Karv: "Nu kan Centern locka fram sina kärnväljare inför valet"

Från 2019
Porträtt av Thomas Karv
Bildtext Statsvetaren Thomas Karv vid Åbo Akademi i Vasa tror inte att det är omöjligt att driva igenom en stor reform av det här slaget i Finland, men han konstaterar att bred politisk förankring krävs.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Centern kan vinna på att Juha Sipilä och hans regering avgår. Nu kan man locka fram sina kärnväljare inför valet, säger statsvetaren Thomas Karv vid Åbo Akademi i Vasa.

Att regeringen avgick är inte så värst förvånande, säger Karv.

- Det har ju varit tydligt för de flesta att reformen inte kommer att gå igenom, men Sipilä har investerat väldigt mycket personligt och politiskt kapital i den här reformen. Nu kom ändå väggen emot.

Enligt Karv möjliggör avgången nu för Sipilä och Centern att föra fram traditionella centervärden inför valet.

- Vårdreformen och då speciellt valfrihetsdelen av den har inte varit särskilt populär bland centerväljare, säger Karv.

"Centern det enda partiet som vinner på regeringens avgång"

Det är enligt Karv sannolikt att Centerns understöd stiger tack vare det här.

- Regeringen har ju varit extremt impopulär. Men då regeringen faller kan partierna föra enskild partipolitik och inte föra fram regeringens politik, säger Karv.

Han menar att Centern är det enda partiet som har något att vinna på regeringens avgång.

- Samlingspartiet är den stora förloraren. Det skulle ha varit en stor seger för dem om de fått igenom valfriheten i vårdreformen. Nu står det klart för dem att det knappast kommer att gå att genomföra ens under de kommande fyra åren, säger Karv.

Reformen låter vänta på sig

Det här var den andra stora vårdreformen som faller med bara några veckor kvar till valet. Vårdreformen låter vänta på sig - den förra vårdreformen föll inför valet 2015.

- Det ska vara svårt att driva igenom en stor reform av det här slaget, men den här regeringen har ju närmast med våld försökt driva igenom en reform som är helt oförankrad i oppositionen.

- Så länge sannfinländarna satt med i regeringen behövde de ju inte oppositionen och när sannfinländarna splittrades var det för sent att backa, säger Karv.

När sedan regeringsleden började krackelera blev läget ohållbart.

- Skulle den här regeringen ha velat förankra reformen hos en del andra partier kunde den ha gått igenom, men det kan hända att den skulle ha blivit en alltför urvattnad kompromiss, tror Karv.

"Det blir ett vårdval"

Med den här reformen började dessutom huvudargumentet - bättre vård och samtidigt inbesparingar - vackla, när det småningom stod klart att man inte kommer att spara några pengar alls.

Thomas Karv tror ändå inte att det är omöjligt att driva igenom en stor reform av det här slaget i Finland, men han konstaterar att bred politisk förankring krävs.

Karv tror att det här långt kommer att påverka valkampanjen.

- Det blir ett vårdval. Det handlar då inte bara om själva vårdreformen. Vi har också krisen inom äldrevården som blossade upp för ett par veckor sedan.