Hur påverkar regeringens och vårdreformens fall just dig?
Både regeringen och social- och hälsovårdsreformen föll på fredag morgon. Vad innebär det egentligen? Vi har sammanställt svar på åtta frågor om dagens händelser.
Vem leder landet nu?
– På president Sauli Niinistös begäran kommer Sipiläs regering att fortsätta som en så kallad expeditionsregering. I praktiken innebär det här att regeringens ministrar fortsätter, men med minskade befogenheter. Regeringen kan sköta löpande ärenden, men inte ta itu med nya initiativ.
Hur påverkas valet?
– Valet påverkas inte och kommer fortfarande gå av stapeln den 14 april. Eftersom det endast är fem veckor kvar till valet finns det inte orsak att bilda ny regering.
Påverkar vårdreformens fall hälsovårdstjänsterna?
– Att regeringens hälsovårdsreform föll påverkar inte hälsovårdstjänsterna för närvarande. Allt fortsätter som vanligt och även de sjukvårdsdistrikt som redan har provat på samarbete erbjuder sina tjänster på normalt sätt.
Vad är vårdreformen egentligen?
– Syftet med den är att förnya social- och hälsovårdstjänsterna och flytta över ansvaret för produktionen av tjänsterna till landskapen. Vårdreformen innehöll även en klausul om valfrihet inom vården.
Går allt jobb som lagts ner på att förbereda vårdreformen nu till spillo? Börjar man sedan om med förberedelser för något liknande efter valet?
– Arbetet går inte till spillo och man kommer inte vara tvungen att börja om från grunden. Eftersom reformen diskuterats så länge och även testats runt om i Finland kan det fungera som botten för framtida reformer.
Vad har vårdreformens förberedelser kostat hittills?
– Eftersom förberedelserna har fördelats över många sektorer är det svårt att säga vad de totala kostnaderna är. Det handlar ändå om flera hundra miljoner euro. I och med att jobbet inte fullständigt gått till spillo har pengarna inte heller gjort det.
Kan de som oroat sig över vårdreformen nu dra en suck av lättnad?
– Nej. Den rådande uppfattningen är att Finland behöver någon form av social- och hälsovårdsreform.
Var regeringens fall ett valtrick?
– Det kan man spekulera om. Statsminister Juha Sipilä säger att beslutet var personligt, men av många oppositionsledares kommentarer att döma går det att tolkas som att det handlar om ett valtrick, eller panik orsakad av det stundande valet.
Artikeln är baserad på Miia Gustafssons artikel publicerad av Yle Uutiset.