Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Restaurang Ernsts kristallkrona kommer hem igen

Från 2019
En man demonterar en kristallkrona.
Bildtext Jani Knuuttila plockar försiktigt bort en av kristallkronans delar.
Bild: Yle/Roger Källman

I samband med renoveringen av Wasa Teater kommer en kär klenod att återvända efter över 20 år i exil. Det är den vackra kristallkronan som än en gång kommer att hänga över restaurang Ernsts dansgolv.

Sen några år tillbaka har kronan hängt i Åbo Akademis lokaler i Academill. På fredagen plockades den ner för att rengöras inför "flytten hem".

- Kristallkronan består av över 500 delar. Det finns faktiskt en hopsättningsbeskrivning bevarad, som nu kommer väl till pass, säger Thomas Öhman som är ordförande för stiftelsen Wasa Teater.

Rysk design

Stiftelsen har ägt kristallkronan sedan år 1979, men kronans och teaterns gemensamma historia går nästan ett kvartssekel längre tillbaka i tiden. Thomas Öhman berättar:

- Kronan är tillverkad i Ryssland på 1800-talet, det kunde experten som plockar ner den också bekräfta. Möjligen kan man då kronan plockas isär också hitta tecken som avslöjar vem som har gjort den.

Till Finland kom kristallkronan under ryska tiden. Den hängde på Storabborfors gård i Pyttis fram till år 1954. Då ägarna, det barnlösa paret Indrenius, dog så auktionerades deras kvarlåtenskap ut.

Kronan ropades in av Doris Wiik (sedermera Estlander). Till Wasa Teater kom kristallkronan efter att byggnaden återuppbyggdes efter branden år 1953.

- Edvin Wiik drev restaurang Ernst och familjen Wiik deponerade kronan där. På Ernst hängde kristallkronan över dansgolvet ända till år 1997.

Hem igen efter 22 år

Åren 1997-1998 renoverades teatern och Ernst förvandlades till studioscen. Kristallkronan packades ner och sattes i lager.

Då Åbo Akademi år 2004 flyttade in i Academill fick dåvarande förvaltningsdirektören Bo Riska idén att föreslå att kristallkronan skulle hängas upp i förvaltningsbyggnaden. Där, i ett av mötesrummen, har den hängt ända tills nu.

En man demonterar en kristallkrona.
Bildtext Kristallkronan demonteras bit för bit.
Bild: Yle/Roger Källman

I samband med att Wasa Teater renoveras kommer Ernst att återuppstå. Givetvis ska kristallkronan då återbördas till sin rätta plats: ovanför dansgolvet.

- Förutom att den nu ska putsas så ska den också kortas av en aning, säger Öhman. Folk är kanske längre nu, så det går inte att dansa under den annars, skämtar han.

Kronan på verket

Mats Antell är teknisk chef på Wasa Teater. På fredagen fick han agera hantlangare åt kristallkroneexperten Jani Knuuttila.

Uppflugen på en stege plockade Knuuttila bit efter bit ur kronan och räckte ner dem till utsträckta händer. Mats Antell lindade in bitarna i flera lager bubbelplast och packade ner dem i lådor.

- Det är nog första gången jag gör något sånt här. Jag vet inte hur värdefull kronan är, men den är definitivt dyr!

En del av en kristallkrona packas ner.
Bildtext Mats Antell packar ner en av kristallkronans delar.
Bild: Yle/Roger Källman

Antell säger att den nya restaurangsalen, takets välvning och så vidare, är uppbyggd kring kronan.

- Det blir verkligen kronan på restaurangsalen och kommer att bli fint, det vill jag lova.

Simon Ventus är försäljningschef på teatern. Han tror att många teaterbesökare har minnen av kristallkronan och är glada att den nu kommer tillbaka.

- Stiftelsen tillför guldkant på teaterbesökarnas tillvaro genom att ta sig an sånt här. Så som tidtabellen ser ut så ska kronan överlåtas till oss i mitten av juni, säger han.

En bit av en kristallkrona plockas ner.
Bildtext Det gäller att vara stadig på hand då man hanterar de dyrbara kristalldelarna.
Bild: Yle/Roger Källman

Diskussion om artikeln