Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Soini delar ut kängor efter gårdagens politiska drama: “Fanns det inte en enda tjockskalle som hade tagit den här möjligheten i beaktande?”

Från 2019
Timo Soini.
Bild: Lehtikuva

I ett blogginlägg riktar utrikesminister Timo Soini (Blå) hård kritik mot såväl mediernas som politikernas oförmåga att förutse regeringens avgång. Soini tar inte ställning till statsminister Juha Sipiläs (C) beslut i sig.

Soini sparar inte på krutet då han i sin blogg vädrar sina känslor gällande de reaktioner som regeringens avgång framkallade. Han skriver att han uttalar sig i egenskap av proffspopulist.

– Medierna var sin vana trogen helt ute och cyklade. Fanns det inte en enda tjockskalle som på förhand hade tagit den här möjligheten i beaktande, trots att “tulos tai ulos”-skivan har spelats lika ofta som Nuoruustango i (radioprogrammet) Nuorten sävellahja? Inte en enda!

“Petteri Orpo stod där som en fågelholk”

Inte heller ministerkollegan Petteri Orpo (Saml) kommer undan. Soini skriver att finansministern såg ut som en fågelholk.

Och kritiken fortsätter:

– Antti Rinne var helt “vad, hur?”. Pekka Haavisto gäspade. Jussi Halla-aho lyckades inte ens med all sin kreativitet koppla vårdreformen till invandring. Av Jan Vapaavuoris babbel fick man inte ut något alls, skriver Soini.

Det var på fredag förmiddag som Juha Sipilä lämnade in regeringens avskedsansökan till president Sauli Niinistö som en följd av misslyckandet med vård- och landskapsreformen.

Regeringen fortsätter som en expeditionsregering.