Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya bevis på att Nordkorea tänker skjuta upp en satellit eller en missil

Från 2019
Uppdaterad 09.03.2019 11:33.
Nya satellitbilder från provområdet i Soahe visar hur avfyringsrampen för raketer och missiler har återuppbyggts
Bildtext Nya satellitbilder från provområdet i Soahe visar hur avfyringsrampen för raketer och missiler har återuppbyggts
Bild: EPA-EFE/DIGITALGLOBE HANDOUT

Nya satellitbilder från Nordkorea tyder på att nordkoreanerna gör förberedelser för att skjuta upp en missil eller en satellit.

Bilderna visar ny aktivitet vid testområdet i Sanumdong som Nordkorea använder för att montera raketer och ballistiska missiler.

Satellitbilder visade tidigare i veckan att Nordkorea också har återuppbyggt provområdet Sohae som används för raket- och missiltest.

Nordkorea började nedmontera anläggningen i fjol då förhandlingar pågick med USA, men nu är testområdet alltså funktionsdugligt igen.

Jag skulle överraskas på ett negativt sätt. Jag skulle vara mycket besviken om jag såg testande

― Donald Trump

Oberoende experter tror att Nordkorea snarare överväger att skjuta upp en satellit, än utföra ett nytt missiltest som kunde chockera omvärlden.

FN har förbjudit Nordkorea att utföra missil- eller kärnvapentest, men Nordkorea anser sig ha samma rätt som alla andra länder att skjuta upp satelliter som kretsar kring jorden.

Raketer som används för att skjuta upp satelliter kan enligt experter inte användas som långdistansmissiler utan att de byggs om.

Misstänkt aktivitet irriterar Trump

Bilderna som publiceras av det amerikanska rundradioradiobolaget NPR, visar hur stora fordon dök upp i Sanumdong i slutet av februari.

Liknande aktivitet har i det förgångna antytt att Nordkorea förbereder montering av en missil eller raket som sedan kan transporteras till en avfyringsramp.

Provområdet Sohae har tidigare använts för att skjuta upp satelliter, men har aldrig använts för missiltest

Bilderna tidigare i veckan visade i alla fall att avfyringsrampen i Sohae är så gott som fullbordad.

Kim Jong-Un och Donald Trump log vid presstillställning i Hanoi.
Bildtext Det misslyckade toppmötet i Hanoi kan ha lett till att Kim Jong-Un omprövar sin förhandlingstaktik med Trump

En del analytiker tror att aktiviteten i bägge områden är ett slags varning och ett försök att förmå USA att gå med på eftergifter efter det misslyckade toppmötet mellan president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Hanoi för drygt en vecka sedan.

Trump som har fått mycket kritik för sitt sätt att förhandla med Kim, varnade i går Nordkorea för att utföra nya missiltest.

- Jag skulle överraskas på ett negativt sätt, men vi får se vad som händer. Jag skulle vara mycket besviken om jag såg testande, sade Trump.

Amerikanerna påminde också om att Kim offentligt har lovat att fortsätta missil- och kärnvapenprovstoppet som har gällt sedan November år 2017.

Det har under den senaste tiden kommit ett antal nya rapporter om hur Nordkorea fortsätter att utveckla sina missiler och att producera råmaterial för nya kärnvapen, även om inga nya prov har utförts på nästan ett och ett halvt år.

Källor: NPR, BBC, AP

Diskussion om artikeln