Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerns ordförande Juha Sipilä: Om valresultatet blir dåligt fortsätter jag inte att leda mitt parti

Från 2019
Uppdaterad 09.03.2019 12:44.
Juha Sipilä i Morgonettan den 9 mars 2019.
Bild: Yle/Kimmo Hiltunen

Det var ett nödvändigt beslut som inte hade något med riksdagsvalet att göra, sade expeditionsregeringens statsminister Juha Sipilä om regeringens fall i dag i Yles program Morgonettan.

- Jag ångrar mig inte. Jag anser att min lösning var rätt, och jag är du med den, sade en nyrakad Juha Sipilä som efter gårdagens dramatiska skeenden har sovit på saken - och gjort sig av med sitt ”sote-skägg”.

Sipilä, som nu tituleras expeditionsregeringens statsminister, anser att hans största misslyckande var att man inte lyckades ro i land social- och hälsovårdsreformen. På den punkten anser han sig vara en misslyckad statsminister.

Enligt Sipilä har det faktum att social- och landskapsreformen gått i graven dyra följder. Han uppskattar att beredningen av reformen kostat kring 200 till 300 miljoner euro.

- För den offentliga ekonomins del innebär det här att vi igen skjuter upp tyglandet av ökande kostnader.

Redan på torsdagskvällen samlades Centerledningen till ett möte på Villa Bjälbo där man diskuterade vårdreformen och regeringens framtid.

Sipilä underströk ändå att hans överraskande beslut om att upplösa regeringen var hans eget.

- Det var jag som tog beslutet, det var statsministerns beslut, sade Sipilä.

”Avgången hade inget med valet att göra”

Under hela regeringsperioden talade Sipilä om sin princip ”vinn eller försvinn” - alltså; ifall regeringen inte kan uppvisa ett resultat bör statsministern avgå.

Det är emellertid fem veckor kvar till valet och riksdagen hade bara en vecka kvar av arbete före valpausen vilket innebär att avgången skedde alldeles på slutrakan.

Också Juha Sipiläs regeringskolleger Petteri Orpo och Sampo Terho har ifrågasatt tajmningen, och har sagt att de inte skulle ha lämnat in en avskedsansökan om de hade varit i samma situation.

Enligt Sipilä hade avgången inget med det annalkande valet att göra.

- Det här borde inte ha kommit som en överraskning. Det skulle ha skett oavsett om det hade varit en kort eller en lång tid till valet.

Sakerna ”rullar på” trots att Finland saknar regering

Bland annat oppositionsledaren Antti Rinne har kritiserat avgången med hänvisning till att Finland nu saknar en handlingskraftig regering, samtidigt som man borde förbereda sig på EU-ordförandeskapet som inleds i juli.

Sipilä bedyrade emellertid att saker ”rullar på” trots att regeringen avgått. Till exempel har Finland redan formulerat ett program för sitt EU-ordförandeskap, och frågan om IS-krigare som vill återvända hem förbereds också på samma sätt som tidigare.

- Varken medborgarna eller Antti Rinne behöver vara oroade. Alla ärenden sköts ansvarsfullt också härefter, säger han.

Inget fortsatt ordförandeskap för Sipilä om Centern går mot en valförlust

Sipilä kommenterade också sitt fortsatta ordförandeskap i Centern.

Han sade att om stödet för Centern visar sig vara lika dåligt som i Yles senaste partimätning - det vill säga 14,1 procent - så är det uppenbart att han inte ställer upp för nyval när Centern väljer partiordförande på följande partimöte år 2020.

- Med ett sådant resultat kommer jag inte att ställa upp i Vanda - det är klart, sade Sipilä.

Han tog emellertid inte ställning till ifall han kommer att fortsätta som Centerns ordförande fram till partimötet också efter valet.

Diskussion om artikeln