Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Wallin: ”Nu kan man inte längre motarbeta reformen som föll - före valet måste alla partier presentera sina egna förslag för en framtida vårdreform”

Från 2019
Stefan Wallin står på Biblioteksbron i Åbo och tittar in i kameran.
Bildtext Stefan Wallin (SFP), avgående riksdagsledamot i Åbo.
Bild: Marie Söderman/Yle

Att vårdreformen föll tror avgående riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) främst beror på att regeringen försökte få igenom en alltför stor bit på en gång.

Reformivern krockade också med grundlagen.

Men diskussionen om vården tar inte slut här, säger Wallin.

- Vårdsektorn i Finland har problem med galopperande kostnader. Vi vet också att vården inte är jämlik i landet, utan avgörs av var man bor. Hade det varit enkelt att lösa de här frågorna skulle vi säkert ha haft en vårdreform för länge sedan.

Frågan om hur framtidens vårdstruktur ska se ut borde få ett svar så fort som möjligt, menar Wallin. Han anser att det var ett smart beslut av statsminister Sipilä att lämna in regeringens avskedsansökan redan nu.

- Den här frågan är på allas läppar. Nu måste man föra en diskussion om vilka partiernas egna modeller är före valet. Det går inte längre att motarbeta regeringens reform. Nu måste partierna presentera sina egna tankar så att bordet är färdigt dukat då valet är avklarat, säger Wallin.

Men orkar väljarna just nu med ännu mer vårdreforms-snack?

- Det är väl tveksamt. Men det här är en stor och viktig fråga. Väljarnas främsta förväntningar på politiken handlar ofta om att ha en trygg vardag, så folk får helt enkelt stå ut med att frågan fortfarande är olöst.

Kommunernas väntan fortsätter

Många kommuner har otåligt väntat på vad som skulle ske gällande vård- och landskapsreformen - och väntan fortsätter. Wallin har heller inget klart tips att dela med sig av till fundersamma kommuner.

- Det är som att spå i kaffesump. Det är begripligt att kommunerna har väntat på lösningar och det är begripligt att man går och grubblar på olika alternativ för de fastigheter man har. Ett tryggt svar är att kommunerna måste ”vänta och se”, konstaterar Wallin.

Wallin tror och hoppas ändå att en framtida vårdreform ger bättre möjligheter till större sensitivitet, också när det gäller tvåspråkigheten.

Det är svårt att anpassa samma kostym till hela landet

- Det borde finnas regionala lösningar för olika regionala behov, det är svårt att anpassa samma kostym till hela landet. Men valrörelsen har startat, fältet är öppet och nu är ordet är fritt.

Du har meddelat att du efter valet kommer att lämna politiken. Vad har du siktet inställt på?

- Någonting helt annat, som det brukar heta. Efter valet kommer jag att börja med ett nytt heltidsjobb där jag säkert också har nytta av mitt intresse för samhällsfrågor, det är allt jag säger just nu.