Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Parlamentsval i Nordkorea - bara en kandidat på valsedeln

Från 2019
Uppdaterad 11.03.2019 16:22.
Kim Jong-Un representerar distriktet kring den heliga vulkanen Paektusan. Kim besökte Paektusan i fjol tillsammans med Sydkoreas president Moon Jae-In
Bildtext Kim Jong-Un representerar valdistriktet 111 kring den heliga vulkanen Paektusan. Kim besökte Paektusan i fjol tillsammans med Sydkoreas president Moon Jae-In.

Nordkorea håller idag val till sitt parlament, den Högsta folkförsamlingen.

Valdeltagandet var enligt officiella uppgifter 99,97 procent i det föregående valet för fem år sedan - Lika höga siffror väntas även denna gång eftersom valdeltagandet är obligatoriskt.

Det styrande Arbetarpartiet har ett absolut grepp om parlamentet och väljarna i varje valdistrikt kan antingen godkänna eller förkasta den kandidat som finns på valsedeln. Det händer ändå ytterst sällan att någon skulle förkasta kandidaten i sitt distrikt.

- Vårt samhälle är sådant där folket målmedvetet samlas kring den respekterade Högsta ledaren. Ingen avvisar en kandidat, försäkrade valfunktionären Ko Kyong-Hak då arbetarna köade i morse för att rösta i en kabelfabrik i huvudstaden Pyongyang.

Parlamentet är ett slags Vem är Vem i Nordkoreansk politik

Väljarna utser totalt 687 ledamöter till Högsta folkförsamlingen för fem års mandat.

- Jag är mycket stolt över att få rösta för första gången. Jag är glad över att vara medborgare och jag vill göra mitt bästa för landets framtid, sade den 19-åriga studenten Kim Ju-Gyong när hon röstade i
skola nr. 4 i Pyongyang.

Nordkorea är officiellt en flerpartistat och Arbetarpartiet brukar tillåta några mindre partier att ställa upp kandidater, som därmed automatiskt blir invalda.

Nordkorea beslöt redan för 30 år sedan att parlamentet inte samlas regelbundet utan enbart på ledningens begäran en eller två gånger per år. Sessionerna äger vanligtvis rum på våren då parlamentet godkänner ledningens beslut.

Nordkoreas Högsta folkförsamling samlas oregelbundet, endast på den högsta ledningens begäran
Bildtext Nordkoreas Högsta folkförsamling samlas oregelbundet, endast på den högsta ledningens begäran
Bild: EPA/ADRIAN BRADSHAW

Rit för mandat av folket

- Enligt vallagen kan det bara finnas en kandidat i varje distrikt, som vanligtvis utses av Arbetarpartiets lokalavdelning och sedan godkänns av partiets centralkommitté, säger Nordkoreaexperten Fjodor Tertitskij.

Även den högste ledaren Kim Jong-Un är medlem av parlamentet, liksom flera av hans släktingar.

Kim representerar distrikt 111 Paektusan. Paektusan är en aktiv vulkan i norr som nordkoreanerna betraktar som helig eftersom koreanernas stamfader Tangun enligt legenden föddes på berget.

Nordkoreanska medier visade idag bilder av Kim då han röstade vid Kim Chaeks tekniska universitet i Pyongyang.

- Parlamentet är ett slags Vem är Vem i Nordkoreansk politik. Trots att parlamentet inte spelar någon roll för verkliga beslut så ger valet ledningen en möjlighet att förändra sammansättningen i den största officiella institutionen för eliten, säger Tertitskij.

Hans kollega Andrej Lankov håller med om att parlamentsvalet är en rit som ledningen visar upp som ett mandat från folket.

- Nordkorea tog modell av av de forna kommunistländerna. De trodde till en början ärligt att de skulle utveckla en demokrati som världen aldrig hade skådat, så de behövde val och det blev en mycket viktig del av deras självkänsla, säger Lankov.

Källor: KCNA, AFP, AP

Diskussion om artikeln