Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerns Annika Saarikko kritiserar vårdjättarna - klandrar dem för jakt på snabba vinster

Från 2019
Omsorgsminister Annika Saarikko talar.
Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Familje- och omsorgsminister Centerns Annika Saarikko slår tillbaka mot vårdjättarna, som vill slopa begränsningar för den privata vården. Enligt Saarikko borde begränsningarna vara i kraft tills man åstadkommer nya riktlinjer för en vårdreform, och hon får medhåll av Samlingspartiets Petteri Orpo.

På fredagen blev det slutligen klart att vårdreformens saga är all, men vårdjättarna var snabbt framme med nya tag. På lördagen krävde de att begränsningar för konkurrensutsättning inom vården ska slopas.

I intervjuer med Helsingin Sanomat framförde Pihlajalinnas, Mehiläinens och Terveystalos verkställande direktörer det här kravet.

I och med vårdreformen skulle beslut om vem som producerar vårdtjänster i ett landskap fattas av landskapet, vilket föranledde en lag som begränsar kommunernas rätt att bestämma om deras vårdtjänster. Den här lagen vill vårdbolagen nu slopa, eftersom de anser den obefogad då vårdreformen har fallit.

Regeringen vill inte slopa begränsningar förrän man har en ny plan

Syftet med lagen var att skapa lugn i samband med vårdreformen, och att undvika att enskilda kommuner ingår avtal som sedan inte är förenliga med lösningar som landskapet går in för.

Expeditionsregeringens omsorgsminister Saarikko skriver i ett pressmeddelande att lagen fortfarande behövs, åtminstone tills man kommit överens om hur riktlinjerna för en ny vårdreform kommer att se ut.

Samlingspartiets Petteri Orpo håller med fullständigt, och riktar också en känga mot vårdjättarna om att de borde dämpa tonen.

Centerns Saarikko klandrar också vårdjättarna för otålighet och brist på finkänslighet, då de enligt henne försöker kräva nya affärsmöjligheter och sko sig på kommunernas dåliga ekonomiska läge.

Hon uppmanar också beslutsfattarna i kommunerna att ha sinnesnärvaro i fråga om hur nyttiga storskaliga konkurrensutsättningar egentligen är och om risken de utgör för att fördröja landskapsprojekt.

Diskussion om artikeln