Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tullen granskade enbart de mörkhyade spelarna i hamnen i Vasa då VPS kom hem från en spelresa – Strandvall: "Hände detta verkligen?"

Från 2019
Uppdaterad 10.03.2019 22:01.
Steven Morrissey fokuserar på en fotboll.
Bildtext Steven Morrissey är en av de utländska spelarna i VPS.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

VPS råkade ut för en otrevlig överraskning i Vasa hamn på lördagskvällen. Då laget kom tillbaka från en spelresa i Umeå stoppade tullen lagets alla mörkhyade spelare. Sebastian Strandvall säger till Yle Sporten att man inom laget är både upprörda och chockerade över det som skett.

VPS anlände till Vasa med båten på lördag kväll efter en tur till Sverige. Då spelarna steg i land tog tulltjänstemännen alla lagets mörkhyade spelare åt sidan för kontroll.

Sammanlagt sex spelare togs åt sidan för granskning.

Det här berör inte er

Tulltjänsteman åt lagets övriga spelare

Sebastian Strandvall beskriver hur det hela gick till då Yle Sporten når honom för kommentarer på söndag kväll:

– Vi kom helt normalt ut från båten. Vi gick hela laget i en utdragen klunga. Så kom vi till tullområdet. Så såg jag att flera spelare blev stannade. Så visade det sig att de stannade bara de mörkhyade, förklarar Strandvall för Yle Sporten.

– Jag blev kvar där och kollade läget. Så var det en tulltjänsteman som sa att gå vidare, det här berör inte er. Så gick vi vidare några meter och stod och väntade. Sen tog det inte länge förrän alla kom därifrån.

Ilska, förvåning och chock

Enligt Strandvall var reaktionerna inom laget blandade.

– Man märke att alla var chockerade på olika sätt. De som var finska medborgare, tre av sex av de drabbade är ju det, verkade mera i chock. De förstod inte vad som hände. De andra tre utländska spelarna var mera förbannade. Det var som att de skulle ha varit mera vana med det. Resten av laget förstod inte vad som hände, det kändes märkligt, säger Strandvall.

Sebastian Strandvall, VPS
Bildtext Strandvalls tweet uppmärksammades på söndagen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Strandvall berättar att han skrev sin uppmärksammade tweet i bussen på väg till Sandvikens fotbollsstadion.

– Vi klev på bussen och skulle åka till stadion och pratade om det i bussen. Men alla var upprörda och chockerade. Hände det här faktiskt eller överreagerade vi? Ska det gå till såhär? Det kändes obehagligt på något sätt.

– Jag började skriva tweeten som fått mycket uppmärksamhet, och så visade jag den för några lagkompisar och frågade om vi överreagerar. Har vi belägg för det vi känner? Alla tyckte att vi inte överreagerade så jag satte iväg tweeten, förklarar Strandvall.

Hur hanterar ni det skedda inom laget? Blir det några följder av det som skedde?

– Vi har samling först imorgon då vi har träning. Det blir säkert lite snack imorgon, men det är upp till de som blev stoppade att ta ställning till frågan.

Strandvall bekräftar att han fick ett samtal från en person på tullen som beklagade det som skett.

– Tullen ringde och beklagade det som skett så jag skickade vidare ett meddelande om det i lagets whatsappgrupp, avslutar Strandvall.

Sökte efter en viss person som ska ha funnits ombord

Enligt tullens övervakningsledare Sami Rakshit sökte tullen efter en specifik person som ska ha funnits ombord.

– Vi har velat ha honom till granskning och han är eftersökt. Vi hade ingen bild av den eftersökte tillgänglig. Därför har vi granskat resedokumenten så att vi skulle hitta den vi sökte, förklarar Rakshit för Helsingin Sanomat.

Wasa Express i hamnen i Vasa.
Bildtext Spelarna stoppades på tullområdet i terminalen.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Spelarna informerades inte om varför de togs åt sidan, något som enligt Rakshit inte behövde göras.

– Det angår inte någon utomstående vad vi gör. Ingen tullgranskning har genomförts mot dessa spelare, vi har endast bett om att få se identifikationsbevis. Det finns ingen anledning att tro att något fel skulle ha inträffat, säger Rakshit.

Först med nyheten var Helsingin Sanomat.

Artikeln uppdaterad kl. 21.33 med kommentarer av Sebastian Strandvall.

Diskussion om artikeln