Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kataloniens förra regionpresident Carles Puigdemont ställer upp i EU-valet

Från 2019
Uppdaterad 10.03.2019 18:43.
Carles Puigdemont.
Bild: Stephanie Lecocq / EPA

Kataloniens tidigare regionpresident Carles Puigdemont ställer upp som första kandidat för sitt parti i EU-valet den 26 maj, rapporterar partiet Junts per Catalunya (JxCat).

Puigdemont lever i exil i Belgien.

- Det här är ett tillfälle att ta ytterligare ett steg mot att internationalisera Kataloniens självbestämmanderätt - från Europas hjärta till hela världen, säger Puigdemont på Twitter.

Oriol Junqueras - ledare för självständighetspartiet ERC, och som står inför rätta i Madrid tillsammans med elva andra katalanska politiker - kommer också att ställa upp i EU-valet.

Puigdemont och fem andra tidigare katalanska ledare befinner sig i exil, och löper risk att bli gripna om de återvänder till Spanien.

Puigdemont, som var katalansk regionpresident i 22 månader kommer att åtalas för uppror om han återvänder till Spanien. Han flydde utomlands i oktober 2017 då Spanien införde direktstyre efter att Katalonien hade förklarat sig självständigt.

Den välmående regionen Katalonien i nordöstra Spanien deklarerade ensidigt sin självständighet efter en folkomröstning som Spanien betraktade som olaglig.

Källa: Reuters