Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssar demonstrerade i flera städer mot beslut om blockeringar av trafiken på internet

Från 2019
Uppdaterad 10.03.2019 22:07.
Krav på fri tillgång till internet i Ryssland - Spela upp på Arenan

Tusentals personer har gått ut på gatorna i flera ryska städer för att demonstrera mot regeringens och president Vladimir Putins åtstramningar av internettrafiken.

Folk kallades till demonstrationer efter att parlamentets underhus röstat för ett lagförslag som förbjuder internettrafik i Ryssland via utländska servrar.

Lagförslaget ska ännu godkännas i en andra omgång.
Roskomsvoboda - en frihetsgrupp på internet - uppmanar ryssarna att vädja till parlamentarikerna att rösta ner lagförslaget.

Kritikerna konstaterar att det här är president Putins senaste försök att kontrollera internet. Regeringens åtgärder befaras småningom komma att leda till total censur och isolera landet från omvärlden.

Tusentals människor var ute på gatorna i Moskva för att demonstrera.
Bildtext Tusentals personer var ute på gatorna i Moskva.
Bild: AFP / Lehtikuva
De största demonstrationerna hölls i Moskva, som syns på bilden ovan, mindre protester gick av stapeln runt hela landet.
Bildtext De största demonstrationerna hölls i Moskva, som syns på bilden ovan, mindre protester gick av stapeln runt om i hela landet.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Vi är här eftersom anonymitet håller på att tillintetgöras i Ryssland. Myndigheterna antar lagar som tillåter dem att placera människor i fängelse utan orsak. Nu blockeras allt fler online-funktioner och vår informationstillgång stoppas, säger en av demonstranterna till nyhetsbyrån AFP.

- Du behöver mörker för att stjäla och mörda - och i alla andra fall behöver du ljus. För oss i dag är internet ljuset, säger en annan person som kommit för att lyssna på aktivister som talar om internetfrihet.

Många människor hade sammankallats till demonstrationen via den populära appen Telegram. De ryska myndigheterna har kontinuerligt - utan framgång - försökt stoppa Telegram.

Ryska myndigheter hotar också med olika slags åtgärder mot internetmedierna Facebook, Twitter och Google.

Källa: AFP