Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns kommundirektör: Arbetet i kommunerna är absolut inte förgäves trots att social- och hälsovårdsreformen föll - "språket måste vara kärnan när det planeras en ny reform"

Från 2019
Anneli Pahta utomhus.
Bildtext Anneli Pahta.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Även Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta blev överraskad att regeringen föll samtidigt som social- och hälsovårdsreformen föll. Till den nya regeringen önskar hon att språket är kärnan när en ny reform förbereds.

- Nå nu händer det! Det var min spontanta tanke i fredags. Alla visste ju att hela social- och hälsovårdsreformen var lite riskabel, men det var nog en överraskning att regeringen föll på samma gång, säger Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta när vi når henne på måndagsmorgonen.

Trots att social- och hälsovårdsreformen föll och regeringen med den har inte allt arbete gått till spillo, säger Pahta.

- Nej, absolut inte! Alla är vi eniga om att vi behöver utveckla vår verksamhet och som vi nu alla ser så är det jätte utmanande för de mindre kommunerna, att få resurserna att räcka till god vårdomsorg.

Vad önskar du att den kommande regeringen fokuserar på om och när det planeras en ny reform av social- och hälsovårdssystemet?

- Vi vill förstås att språket är i kärnan när det planeras de bredare axlarna för social- och hälsovården, det är självklart. Vi har redan i två års tid jobbat för gemensam tvåspråkig vård här i Egentliga Finland och det arbete fortsätter när vi får riktlinjerna hur den kommande social- och hälsovårdsreformen enligt den kommande regeringen kommer att se ut.

- Tillsvidare får vi utveckla vår egen verksamhet, noggrant följa med utvecklingen och samarbeta med Åboland och resten av hela Egentliga Finland.

Diskussion om artikeln