Veckans kulturtips: Berlin, kidnappning, superhjälte och filmfestival
Potsdamer Platz i Berlin är minst lika mytomspunnen som Picadilly Circus eller Times Square. Om inte mera. Eller vad sägs om ett torg som var delat mitt itu av en mur i nästan 30 år?
Veckans kulturtips
Den här veckan handlar det om det mytomspunna Potsdamer Platz, om en finländsk presidentkidnappning, om en kvinnlig superhjälte på film, och om Svenskfinlands största filmfestival.
Bok
På ena sidan fanns Väst- och på andra sidan fanns Östberlin. Och från bägge sidor fanns ingen väg över eller genom muren. Platsen var, ja vadå? Ett återvändstorg?
Allt det här och mycket till ur torgets mer än 200-åriga historia skildrar Ralf Andtbacka i sin långdikt med samma namn: Potsdamer Platz.
Dikten återger ett myller av människor, händelser, uppbyggnader, förstörelser, ljud och rörelser. Allt kryddat med träffsäkra iakttagelser och mycket flyt. Och hej, om du är i Berlin, gör som alla andra: varje berlinresenär besöker Potsdamer Platz utan att riktigt veta varför, skriver Andtbacka.
Besök också webbplatsen som är kopplad till boken och kompletterar den på ett fint sätt: potsdamerplatz.fi
Vad? Ralf Andtbackas Potsdamer Platz utkom den 3 mars 2019 på förlaget Förlaget.
När? När som helst, men allrahelst inför eller under nästa Berlinbesök.
Med vem? Bruno Ganz ängel ---I------------------- Franz Biberkopf.
Fascism i en svart bil
Ny dokumentärfilm om dagen då högerradikala aktivister kidnappade Finlands första president.
Dokumentärfilm
År 1930 var ett våldsamt år i Finland. Högerradikala aktivister ville förändra Finlands politik med våld, bland annat kidnappades och misshandlades över 250 personer. Flera människor dog som en följd av skjutsningarna.
Mikaela Weurlanders dokumentär utgår från författaren och presidentfrun Ester Ståhlbergs dagböcker, som detaljrikt beskriver också kidnappningen. När högerradikala aktivister lyfte in Finlands första president Kaarlo Juho Ståhlberg i en svart bil, bestämde fru Ester Ståhlberg sig för att frivilligt sätta sig i bilen och åka med.
Ester Ståhlberg skriver dagbok
Bild: Holmberg. E/ Helsingfors stadsmuseum
Det blev en dramatisk och viktig resa – det skjutsningen fick nämligen det finländska folket och politikerna att säga stopp. Den skjutsningen blev därför också den sista.
Dokumentären följer den flera gånger mordhotade presidentens påtvingade resa från Brändö i Helsingfors till Joensuu, och varvar resan med intervjuer med historikerna Aapo Roselius och Matias Kaihovirta samt författaren Sirpa Kähkönen. Dessutom används en gammal intervju med den svarta bilens chaufför!

Var och när? Fascism i en svart bil, på Yle Fem söndag (17/3) kl. 22 och på Arenan.
Med vem? Försvarsminister Jussi Niinistö ------I-- Författaren/presidentfrun Jenni Haukio.
Marvels första kvinnliga superhjälte får en egen film.
Bio
Ända sedan rymdtitanen Thanos levererade den största chocken för biopubliken i april 2018 har vi suttit med häpnadens finger i förvåningens mun.
Eller ja, åtminstone 50 % av universums befolkning. I juli fick vi lite abstinenslindring i väntan på fortsättningen i form av Ant-Man and The Wasp. Det var första gången en av Marvels kvinnliga superhjältar fick figurera med sitt namn i en Marvel-filmtitel.
Men nu är det äntligen dags! Brie Larsons Captain Marvel gjorde entré på vita duken i den 21. filmen i The Marvel Cinematic Universe för ett par veckor sedan.
Handlingen utspelar sig under 90-talet och soundtracket är just så perfekt som man kan förvänta sig. Länge har 80-tals nostalgin dominerat popkulturen i bland annat tv-serien Stranger Things och Stephen King-filmen IT. Men nu får vi äntligen en hyllning till det skönaste årtiondet av dem alla. (argument för och/eller emot tas tacksamt emot i kommentarsfältet), och vi får också svaret på den stora frågan: Hur Nick Fury blev blind på ena ögat.
Det bästa med filmen?
- Brie Larsons och Samuel L. Jacksons sköna personkemi.
- Ben Mendelsohn.
- Katten Goose.
Silja Sahlgren-Fodstads recension.
Var? På bio.
När? Nu.
Med vem? En med specialeffekter föryngrad Samuel L. Jackson -----------------I--- Katten Goose.
Svenskfinlands största filmfestival.
Filmfestival
Planerar du att gå på bio på veckoslutet? Gärna i en anrik och snygg biografsalong? Se den senaste Guldbaggevinnaren eller en ny dokumentär?
Då är det bara att packa väskan och ta närmaste färja till Åland. Där pågår nämligen filmfestivalen VERA - Svenskfinlands största.
Under fem dagar kan man se kortfilmer och dokumentärer från hela världen och möta regissörer från en mängd länder. Få svar på vissa frågor medan andra väcks.
Hur kommer det sig att just sagan om Den lille prinsen översatts till så många minoritetsspråk? Vad kan Sveriges första kvinnliga sjökapten berätta om sin resa med den omtalade Flotten?
Och går det att spegla inhemska succéserien M/S Romantica mot schweiziska kortdokumentären All Inclusive?
Frågan om huruvida ett kryssningsfartyg fungerar som ett mikrokosmos kan man för all del fundera på redan innan färjan lägger till i Mariehamn.
Var? Bio Savoy i Mariehamn.
När? 13-17 mars.
Med vem? Festivalälskaren ---------------I--- turisten som tror att Åland bara är öppet på sommaren.
Den här veckans kulturtips fick du av Peter Lüttge, Silja Sahlgren- Fodstad, Nicke Aldén och Tomas Jansson.