Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Är det här en varg eller hund? Se bild på djuret som rörde sig i södra Sibbo

Från 2019
Uppdaterad 11.03.2019 20:58.
vinterlandskap där ett djur som kan vara en varg syns långt borta i mitten
Bildtext Jan Walldén tog ett foto på djuret från bilen. Det som kanske är en varg syns i mitten av bilden.
Bild: Jan Walldén

Ett djur som kan vara en varg har setts i Spjutsund i Sibbo. Åtminstone två observationer har gjorts. Enligt en Kitöbo borde ingen motsvarande hund röra sig i området.

Jan Walldén var på väg till Kitö i Sibbo där han bygger hus. Den 4 mars vid 8-tiden på morgonen stannade en bil framför honom på vägen.

- En bil stannade före mig på vägen. Jag undrade varför han står där mitt i allt. Så kommer det från skogen en varg, tror jag. Jag kan inte säkert säga det, men jag har bild på det.

Djuret sprang över vägen, berättar Walldén.

vinterlandskap där ett djur som kan vara en varg syns långt borta i mitten
Bildtext När man zoomar in på fotot Walldén tog ser det ut som att det kunde vara en varg - men det går inte att utesluta att det skulle vara en hund.
Bild: Jan Walldén

Djuret han såg var stort och ljusgrått. Walldéns uppskattning är att ryggens höjd från marken var 70-80 cm.

- Inte har jag sett en sådan där tidigare. Inte en sådan hund heller. Den stannade, såg på oss och så for den vidare, säger Jan Walldén som bor i Borgå.

Det ser mycket ut som att det skulle kunna vara en varg

― Henrik Enholm, Sibbo jaktvårdsförening.

Henrik Enholm är rovdjuskontaktperson på Sibbo jaktvårdsförening. När han får se Walldéns foto konstaterar han att det kan vara en varg.

- Man ser bara baken. Så här sett så kan det vara en varg, men det kan vara en hund också. Men det ser mycket ut som att det skulle kunna vara en varg. Inte vill jag säga att det nödvändigtvis inte är varg, säger Enholm.

Så anmäler du en vargobservation

För att säkert kunna identifiera djuret måste man också se på hur det beter sig. Spåren kan också ge information.

- Man ser bara svansen egentligen och bakifrån på den, men färgsättningen och svansens ställning är möjligtvis som en varg, säger Enholm.

På Naturresursinstitutet gör forskningsprofessor Ilpo Kojola samma bedömning som Henrik Enholm. Kojola skriver i ett mejl att djuret på bilden kan vara en varg, men det är svårt att säga.

Varg står i snön.
Bildtext Vargen liknar en schäferhund men är gråaktig till färgen..
Bild: Mostphotos

Kitöbon Markus Raevuori har varit i kontakt med två personer som sett ett vargliknande djur morgonen den 4.3.2019. En av dem är Jan Walldén, den andra observationen skedde en kort stund före längre norrut.

- Vi har två observationer väldigt nära varandra i södra Sibbo under samma dag med en halvtimmes mellanrum. Det är nästan hundra procent säkert att det handlar om samma djur. Det som är intressant är att de här personerna har gjort observationerna oberoende av varandra, men båda har lite liknande tankar om det hela, säger Markus Raevuori som bor i trakten och jobbar som skogshuggare.

Raevuori säger att han inte hört om någon hund som skulle ha varit på rymmen i trakten under den tiden observationerna gjordes.

Vargspår på Åland.
Bildtext Vargspår.
Bild: Christian Dreyer

En vecka senare, den 11.3. observerades en varg i Helsingfors östra förorter.

Det djuret verkar under kvällen ha tagit sig vidare till Sibbo, åtminstone enligt en tweet av Juha Sipilä där han skrev att han nästan krockade med vargen i Västerskog.

På Sibbo jaktvårdsförening säger Henrik Enholm att ensamma vargar har rört sig i Sibbo. Det är oftast fråga om unga varghannar som söker efter ett eget revir.

- Viltforskningen har haft radiosändare på varg som har strukit igenom Sibbo. Tills vidare är vargarna koncentrerade till områden österut och väster. Vi har inte haft så mycket vargar här, det är sådana här som strukit igenom, säger Enholm.

En bild av en hund och en bild av en varg bredvid varandra.

Varg eller hund – känner du igen djuren på bilderna?

Gör testet – är det en varg eller hund på bilden?

12.3.19 En morgon med vargobservationer i Sibbo, Huntershockey i Borgå och lässugna unga i Lovisa

21:33

Diskussion om artikeln