Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Danska succéserien Bedrägeriet och världen där vi alla är ett litet steg från brottsling

Från 2019
Uppdaterad 11.03.2019 16:27.
De tre huvudpersonerna i Bedrägeriet, säsong 3, står på en gata i en mörk stad.
Bildtext Anna, Nicky och Alf, huvudpersonerna i tredje säsongen av Bedrägeriet.
Bild: DR

Alla tre säsonger av thrillerserien Bedrägeriet finns nu på Arenan. En dansk succéserie om ekonomiska brottslighetens värld: i banker, på börsen och i styrelserummen. Den visar också hur vi alla befinner oss bara ett litet steg från en kriminell bana.

Det har gått tre år sedan den första säsongen av Bedrägeriet sändes i Yle Fem och Arenan. Serien satt som gjuten i samtiden efter diverse finanskriser. Allt var upplagt för något riktigt spännande.

Problemet var närmast själva temat. Hur skall man göra drama på något så svårbegripligt som finansvärlden? Lösningen var lika enkel som självklar. Ta ner temat till människor vi kan relatera till; rika, fattiga, giriga, svindlare och bovar som gör allt vad de kan för att skapa ett drägligt liv.

Två säsonger senare och med en tredje säsong som i dagarna publicerats på Yle Arenan kan man konstatera att det är ett koncept som fungerat.

Serien har inte bara visat en genomrutten värld av organiserad brottsling. Den har framförallt visat att de flesta av oss bara är ett kort steg från ett liv i gråzonen.

Claudia – utnyttjad ambition

Den starkast lysande stjärnan i första säsongen var utan tvekan Claudia. En ung jurist som stigit snabbt på karriärstegen inom det innovativa energiföretaget Energreen.

Det har inte kommit utan uppoffringar. Hon jobbar 70 timmar i veckan och blir överraskande tilldelad positionen som chefsjurist.

Karaktären Claudia i dramaserien Bedrägeriet.
Bildtext Natalie Madueño som Claudia - abitiös ung jurist.
Bild: Christian Geisnæs

Snart står det klart att allt inte står rätt till i Evergreens verksamhet och moralen är inte riktigt så hög som allt verkar vi första anblick. Claudia ambitioner leder också till hennes problem när hon blir en allt större del av företagets verksamhet.

Vilseledd av företagets karismatiska vd och i slutändan bara en bricka i ett mycket större spel. En bricka som uppskattas så länge hon spelar med, men som också snabbt kan offras till polisen om så behövs.

Claudia får bli exemplet på hur lätt det är att hamna på fel sida lagen om man är ung och har ambitioner. Lockad med fina titlar och bra karriärmöjligheter bara man ser lite mellan fingrarna. Små steg som i storföretagens värld med tiden blir grova brott.

Må hända är det lite tillspetsat men hennes väg är intressant att följa. En berättelse om en personlig tragedi men i säsong två också om revansch och om att omsätta sina ambitioner i den håra bankvärlden.

Claudia håller om ex-mannen Steens aniskte och gråter.
Bildtext Claudia betalar ett högt pris för sina snedsteg både professionellt och privat. Här med ex-mannen Steen.
Bild: Lars Reinholdt

Nicky – alltid fast mellan två världar

Om Claudia får stå för ambitionerna så är Nicky i flera avseenden motsatsen. Visst, han har också ambitioner men vill gärna ta alla genvägar som finns.

Efter att i unga år ha åkt fast för ett flertal bilstölder står han inför ett ultimatum när vi första gången träffar honom i säsong ett, han får välja mellan en kriminell bana eller flickvännen som han älskar.

Valet faller på det senare, men det är inte så enkelt. Han verkar alltid vara fast mellan två världar.

Karaktären Nicky med sammanbiten min.
Bildtext Esben Smed i rollen som Nicky - fast i en kriminell bana som är omöjlig att ta sig ur.
Bild: Lars Reinholdt

Nickys historia som spänner över samtliga tre säsonger blir med tiden kittet som håller ihop hela serien. I den första säsongen jobbar han på sin svärfars verkstad och försöker göra rätt för sig. Men när hans bästa vän, Bimse, frestar honom med möjligheten att igen tjäna snabba pengar kan han inte låta bli.

Det enda leder till det andra. Fel vägval, fel umgänge och slumpen gör att han medvetet och omedvetet dras allt djupare ner i den kriminella världen.

Snart är han i klorna på ”svensken” och väl där verkar det inte finnas någon återvändo. Det hjälper inte heller att han verkar ha alla de egenskaper som uppskattas i Köpenhamns undre värld.

Ju högre han stiger i rang desto mer glider han från sin familj och tvingas svika de som står honom nära. Det ironiska är väl att han alltid strävat efter det motsatta – att hjälpa sina vänner och skapa ett drägligt liv för sin lilla familj.

Nicky och Lina tillsammans med sin lilla son.
Bildtext Nicky med sin flickvän Lina och sonen Milas.
Bild: DR / Adam Wallensten

”När man gör det som vi gör så kommer det tillfällen när du måste svika dom som är viktiga för dig. Det är ofrånkomligt”.

― Karaktären "Svensken" i serien Bedrägeriet.

Anna – när karriären inte ger utdelning

I den tredje säsongen av Bedrägeriet fortsätter alltså Nickys resa, men vi det här laget är han redan en etablerad kriminell. Men det dyker också upp en ny karaktär som tar sina första (sned)steg på väg in på en kriminell bana, bankkvinnan Anna.

Anna är 40 år och har alltid gjort rätt förs sig. Drömt om högre positioner på banken och jobbat på. Hon har sett sina manliga kolleger befordras lika många gånger som hon själv knutit handen i fickan och skrikit ut sin ilska på toaletten.

Anan sitter på en toalett och biter hårt kring hoprullat WC-papper..
Bildtext Anna (Maria Rich) skriker ut besvikelsen.
Bild: DR

Besviken på karriären som aldrig tar fart och missförståddoch pressad på hemmaplan finns det bara två alternativ, att säga upp sig eller sätta färg på karriären. Det är inga problem i en bransch som lätt kan stå till tjänst med pengatvätt för kriminella.

Låter det bekant från senaste tidens nyhetsbevakning?

Skådespelaren Maria Rich som spelar Anna ha också i en intervju för DR berättat om hur just det korta steget till kriminell fascinerat henne.

- Kriminalitet är något som ligger som ett möjligt val för oss alla.

- Det är små, små steg man tar och så är man igång med kriminella handlingar. För Anna är det bara bara några klick bort vid sitt skrivbord på banken och så växer det långsamt. Det ligger så snubblande nära i alla våras liv och det tycker jag är intressant.

Karaktären Anna snyggt är uppklädd och ler mot en man.
Bildtext Några klick från snabba pengar.
Bild: DR

Rollen som Anna handlar för Rich också om mer än det korta steget till att bli kriminell. Det handlar också mycket om att vara förbisedd kvinna i medelåldern.

- Om man skall säga något om att vara kvinna i min ålder i skådespelarbranschen, så upplever jag nu att det väldigt bra. Folk har plötsligt insett att det inte berättats historier om kvinnor över 40 och det får jag nu vara med och göra.

- Historien om Anna trycker på en öm punkt. Hur är det att vara 45 år och sitta i en bank och vara fucking duktig hela livet medan ens manliga studiekompis sitter inne på huvudkontoret. I den positionen är man en tickande bomb.

Och så alla andra…

Bedrägeriet är naturligtvis mycket mer än dessa tre personer. De må vara de tre främst när det gäller karaktärer som ”vanligt folk” kan relatera till. Men naturligtvis finns här också de stora ekonomiska svindlarna, korrupta företagsledare, höga bankchefer och känslokalla gangsters.

Här finns också poliser som slåss mot ekonomiska brottslingar som hela tiden verkar ligga några steg före och gömmer sina spår via utländska bankkonton och komplicerade kluster av företag.

Inte minst Alf som brinner för att sätta käppar i hjulen för de ekonomiska brottslingarna och som vi också får följa genom alla tre säsonger.

Poliserna Alf och Mads tittar ut genom ett fönster föresett med galler.
Bildtext Alf och Mads - omaka men effektivt par i jakten på ekonomisk brottslighet.
Bild: Lars Reinholdt

Det hela blir en spännande resa genom karaktärernas liv. Precis vad som lovades; en resa med rika, fattiga, giriga, svindlare och bovar som gör allt vad de kan för att skapa ett drägligt liv. Eller ja, i vissa fall kanske mer för att sätta världen för sina fötter.

Du hittar alla tre säsonger på Arenan! På Yle Fem sänds tredje säsongen på söndagskvällar kl. 21 och i Yle TV1 därpå följande fredag kl. 23.15.