Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-drömmen kan bli verklighet för gymnasten Elisa Liinavuori - “Det är en jättestor utmaning men jag försöker njuta av hela resan”

Från 2019
Elisa Liinavuori hör till landslaget i rytmisk gymnastik
Bildtext Elisa Liinavuori drömmer om att tillsammans med sitt lag få delta i sommar-OS i Tokyo. Hon representerar Voimistelu- ja urheiluseura Elise.
Bild: Nina Sederlöf

För den 19-åriga elitgymnasten Elisa Liinavuori är drömmen om de olympiska spelen i Tokyo år 2020 närvarande varje dag. Hon hör nämligen till Finlands trupplandslag i rytmisk gymnastik som för första gången har reella chanser att kvalificera till ett OS om allt går som planerat.

- Det är en väldigt stor utmaning. Rytmisk gymnastik är en svår gren som kräver mycket av kroppen. Det vi kan göra nu är att träna hårt och hitta en bra balans i vardagen, säger hon.

Elisa Liinavuori hör till landslaget i rytmisk gymnastik
Bildtext Elisa Liinavuori (till höger) är ute på tävlingsresor upp till 80 dagar per år.
Bild: Fanny Cortyl

Just nu lever och andas Elisa Liinavuori gymnastik, det har hon mer eller mindre gjort sen sex års ålder. Men efter att hon blev handplockad till landslaget i rytmisk gymnastik, som siktar på OS om ett drygt år, har takten och ambitionsnivån skruvats upp ytterligare.

Inte nog med elva träningspass i veckan och tävlingsresor runt världen som uppgår till 80 dagar per år - tiden ska också räcka till för skolan och studentskrivningarna, i vår tentar hon kemi och modersmål.

Det är bokstavligen många bollar som elitgymnasten Liinavuori ska hålla i luften samtidigt.

- Det är nog jättemycket just nu. Men genom att planera och ha noggranna tidtabeller får jag det att funka, säger hon.

Ångest och stress

Elisa Liinavuori går tredje året på idrottslinjen i Brändö gymnasium i Helsingfors. Det här ger henne större frihet att fungera som toppidrottare med allt vad morgonträningar och tävlingsresor innebär.

Under sommaren tentar hon också en del av kurserna för att underlätta studiebördan under resten av året. Sommarlov har hon hela två veckor.

Flickorna i landslaget har blivit som Liinavuoris andra familj. De övriga kompisarna hinner hon träffa mer sällan, mest på jul- och sommarlovet.

- Vi är jättenära och har roligt under träningarna med våra inside jokes. Men vi har förstås också tuffare dagar. Då får vi stöd av vår psykiska tränare. Alltid när det känns svårt kan vi ringa eller träffa henne.

Landslaget i rytmisk gymnastik siktar på OS i Tokyo år 2020.
Bildtext Trupplandslaget i rymtisk gymnastik reser runt Europa och deltar i World Challenge Cup-tävlingarna. Nästa tävling är i Italien i april.
Bild: Ville Lipiäinen

Att få redskap att hantera den ångest som med jämna mellanrum dyker upp är väldigt viktigt, menar Elisa Liinavuori.

- Ibland blir det helt enkelt för mycket med studentskrivningar, träningar, skolan och det sociala. Då är det jätteviktigt att kunna prata om de här känslorna och vara öppen med hur man mår.

Räcker poängen?

För att kvalificera till OS i Tokyo måste Liinavuori och hennes lagkamrater prestera bra i EM eller VM. Om laget exempelvis lyckas ta sig på minst en åttonde plats i VM i Baku, Azerbajdzjan i september, har det försäkrat sig om en plats till nästa sommar-OS. Men vägen dit är fortfarande lång och utmanande.

Landslaget i rytmisk gymnastik siktar på OS i Tokyo år 2020.
Bildtext Tjejerna i det finländska landslaget i rytmisk gymnastik medverkar i den pinfärska dokumentärfilmen "Olympiaddrömmen 2020".
Bild: Ville Lipiäinen

Men vad om framgången uteblir och OS-drömmen krossas efter alla år av hårt arbete?

- Det är alltid en möjlighet. Men hur det än går så har vi ändå uppnått mycket. På 30 år har inget annat finländskt damlag i rytmisk gymnastik nått lika bra placeringar i VM-tävlingar som vi. Det är jag stolt över, säger Liinavuori.

Följ med Elisa Liinavuori och de övriga tjejerna i landslaget på träningar och tävlingsresor i den färska dokumentärfilmen "Olympiaddrömmen 2020". Flickorna har själva filmat material till programmet och släpper på det här viset tittaren nära inpå deras vardag.

Olympiaddrömmen 2020 - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln