Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

På hösten kan det bli aktuellt med gipsbehandlingar på åboländska åkrar – lokala lantbrukare tudelade: ”Mycket skrik för lite ull”

Från 2019
Gipsbehandling
Bildtext Gipsbehandling av åker.
Bild: Markku Sandell / Yle

Fosforhalten i Skärgårdshavet ska minskas med gipsbehandlingar. Statsrådet beviljade på måndagen omkring 12 miljoner euro för ändamålet och det kan i praktiken leda till 40 ton mindre fosfor i Skärgårdshavet.

Statsrådet beslöt på måndagen att reservera 45 miljoner euro för de kommande tre åren för att minska på fosforhalten i Skärgårdshavet.

Helt konkret kommer det här att synas som gipsbehandlingar av åkrar i hela Egentliga Finland.

Markku Ollikainen, professor i miljöekonomi vid Helsingfors universitet, har redan länge förespråkat gipsbehandlingar som det mest effektiva sättet att minska på fosforhalten i Skärgårdshavet och således hela Östersjön.

Han är nöjd med Statsrådets beslut.

– Men nog kunde summan ha varit större. Med de här pengarna kommer man att kunna behandla minst 60 000 hektar, då målet var 150 000, berättar han för Yle Åboland.

"En bra början"

Enligt Ollikainen var målet att minska fosformängden i Skärgårdshavet med 100 ton, vilket skulle uppnås om just 150 000 hektar åker gipsbehandlas. Det skulle ha krävt en investering på 30 miljoner euro.

Statsrådet beviljade nu gipsbehandlingsprojektet ungefär 12 miljoner euro. Det nu aktuella 60 000 hektar kommer att minska på fosforhalten med 40 ton.

– Men det är åtminstone en bra början, konstaterar Ollikainen.

Markku Ollikainen.
Bildtext Markku Ollikainen.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Det är nu de regionala myndigheterna som ska ta itu med projektet. Ollikainen hoppas själv på en snabb tidtabell.

– Ifall man kommer igång snabbt så tror jag att de första behandlingarna kunde göras på hösten, uppskattar han och tillägger:

– Fosforutsläppen minskar direkt. Om man börjar behandlingen i till exempel september så kommer man att se resultat redan i oktober.

"Nytt och främmande" för många lantbrukare

En snabb koll bland lokala lantbrukare visar att åsikterna om eventuella gipsbehandlingar går isär. Frågar man Jan-Erik Karlsson i Nagu torde ändå de flesta vara positivt inställda.

– Jag är inte värst insatt, men det som jag har läst så verkar positivt. Alla vill ju hjälpa till med urlakningen, säger han, men påpekar:

– Det här är inte något som har kommit på tals. Själv sitter jag med i Nagu lantmannagille och flera SLC-utskott och där har vi inte har vi diskuterat det här alls. Så det här är ganska nytt och främmande för mig och för många andra också.

Jan-Erik Karlsson
Bildtext Jan-Erik Karlsson.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Kurt Ekström i Pargas är skeptisk. Men försiktigt positivt inställd till tanken.

– Om det skulle visa sig ha någon inverkan på fosforbelastningen i Skärgårdshavet, alltså, poängterar han.

Enligt Ekström är det den ekonomiska biten som är problemet.

– Priset måste vara överkomligt. Så att det inte blir för ekonomiskt tungt för oss bönder. Det finns väldigt lite överloppspengar i spannmålsproduktionen, påpekar han.

Kurt Ekström i ett växthus i Pargas.
Bildtext Kurt Ekström.
Bild: Yle/Adrian Perera

Professor Ollikainen poängterar i sin tur att gipsbehandlingen är helt ofarlig ur lantbrukarnas perspektiv. Gipset gör tvärtom jordstrukturen bättre.

Enligt Ollikainen är också målet att staten ska stå för kostnaderna. Mycket hänger ändå på de regionala myndigheterna och hur de ordnar uppköpningen av bland annat gipstransporten och själva spridandet av gipset på åkrarna.

Kurt Ekström har dessvärre inte den största tilliten i myndighetsprojekt.

– Det brukar gå så att det är oklart in i det sista. Mycket skrik för lite ull, så att säga.

Ekoodlaren Magnus Selenius.

Ekobondens råd för att rädda Östersjön: Håll åkrarna gröna också på vintern

Jordbruket är största boven bakom Östersjöns övergödning.

Diskussion om artikeln