Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Anna-Karin fick nog av klädindustrins tråkiga baksida – syr sin egen garderob av återvunna och loppisfyndade textilier

Från 2019
Uppdaterad 14.03.2019 19:38.
Programledaren Elin Skagersten-Ström står och samtalar med en gäst, Anna-Karin Pörtfors.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Anna-Karin Pörtfors från Kvevlax i Österbotten har haft köpstopp för nya kläder i flera år. Nu köper hon bara nåt enstaka plagg nån gång. Det mesta syr hon själv.

Eftersom vi vet så mycket om klädindustrins baksida med miljö- och rättviseproblem har hon svårt att rättfärdiga nyinköp för sig själv. Men det betyder inte att hon gett upp sitt stora intresse för stil och kläder.

Intresset att sy egna kläder väcktes tidigt.

- Jag syr nästan alla mina kläder själv. Det började redan i högstadiet. Min handarbetslärare gav mig fria tyglar, berättar Anna-Karin.

Redan då använde hon mest gamla avlagda kläder för att sy nya. Men det var mest av ekonomiska skäl, det var ett billigt sätt att få tag på material för en tonåring med tunn plånbok.

Klänningar sydda av återvunna tyger hänger på en klädställning.
Bildtext Anna-Karin Pörtfors garderob är helt unik eftersom hon syr sina kläder av återvunna tyger. Den ljusa klänningen på provdockan är sydd av ett påslakan.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Lätt att hitta begagnade textilier

Nu tycker hon att hon hittar så många bra tyger second hand och på bytesloppmarknader att hon inte har behov att köpa nya tyger. Och så känns det bättre för samvetet.

- Det finns otroligt mycket bra tyger på loppis fortfarande. Man kan hitta så fina vintagetyger från 40- och 50-talet att jag ibland inte tror att det är sant. Då känns det ju onödigt att gå och köpa nytt.

Men det är inte bara fina vintagetyger hon samlar på sig på loppis. Det kan vara dukar och gardiner, kläder i fel storlek och färg. Där är det kvaliteten som avgör.

Ett vardagsrum där två klänningar är framlagda för uppvisning. Den ena klänningen är kort, med ett småblommigt rosa mönster på en brun botten, med lång ärm.
Bildtext Man kan gå på bröllop iklädd en gammal gardin. Den långa dräkten är sydd av en gardin. Anna-Karin har använt den till flera fester.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

- Ett tyg kan ju ha fel färg eller ett plagg ha helt fel passform, men då ser jag ofta på kvaliteten på textilen. Är tyget i bra skick går det bra att använda till något nytt.

Ofta kan man hitta bra material i fyndlådor och reapåsar på loppmarknader. Och så är det bra att leta både på dam- och herravdelningen. Ska man sy något helt nytt spelar det ingen roll om det är en gammal herrjacka eller en damkjol man utgår från.

En blommig kjol, en rosa jacka och en blommig klänning som är sydda av återvunna tyger. Plaggen ligger framlagda på en blå sammetssoffa.
Bildtext Tyget till den rosa jackan fick Anna-Karin helt gratis från ett bytesloppis.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Piffa upp tråkiga tyg

Tyger av bra kvalitet går ofta bra att färga om med vanlig textilfärg för tvättmaskin och tyg som har fått fläckar kan man använda till mindre projekt, eller så täcker man fläckarna med tygtryck eller applikationer.

- Den här t-tröjan som jag har på mig har jag sytt av ett ganska trist grönt tyg. Det hade dessutom några fläckar som inte gick bort. Så jag tryckte helt enkelt runda prickar med en halv potatis som stämpel, med helt vanlig textilfärg.

En kvinna, Anna-Karin Pörtfors som syr det mesta hon äger av återvunna tyger. Här iklädd en grön t-skjorta med svarta prickar och en kort läderkjol som hon sytt själv.
Bildtext Prickigt är bäst. Mönstret på tröjan har Anna-Karin skapat med en potatisstämpel.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Andra snabba stämpeltips är att använda bomullspinnar för små prickar eller att klippa ut enkla former som fyrkanter eller trianglar i tunt skumgummi som man kan limma på till exempel tomma smyckesaskar eller gamla klossar.

En hobby för vem som helst

Är man ens det minsta nyfiken på att sy egna kläder behöver man inte vara så försiktig, tycker Anna-Karin.

Speciellt om man syr om något gammalt eller hittar ett förmånligt tyg, då är det ju inte en stor förlust om man misslyckas.

- Många tror att det är svårt att sy kläder. De säger att de på sin höjd syr gardiner. Att sy gardiner är mycket jobbigare i jämförelse. Man ska sy rakt och har ett stort och otympligt tyg att hålla reda på. Att sy kläder kan vara mycket enklare, tycker Anna-Karin som sytt kläder åt sig själv ända sedan tonåren.

Det är inte heller så svårt att hitta mönster. På biblioteken finns det gott om handarbetstidningar med mönsterbeskrivningar och på loppisar kan man hitta gamla mönster.

Ett annat tips är att utgå från en t-skjorta man tycker om men som blivit utsliten. Då är det bara att klippa upp den i sömmarna och använda delarna som mall. Så har Anna-Karin gjort själv ibland.

Man behöver inte heller ha den senaste symaskinsmodellen. Oftast kan det stå någon oanvänd symaskin hos någon släkting eller bekant som man kan låna, i fall man bara vill prova på. Det man däremot kan vara noga med är att ha bra symaskinsnålar och sytråd.

Gör en skillnad - välj smartare

Är man inte intresserad av att sy sin egen garderob finns det andra sätt att skapa sig en mera hållbar garderob. Det kan man göra genom att välja bättre material och köpa färre plagg. Här kan du läsa mera om hur våra klädval påverkar miljön och hur man gör miljösmartare val.

I framtiden kanske vi kan gå klädda i helt nedbrytbara kläder som kan återanvändas hur många gånger som helst. Just nu utvecklas en helt ny textilfiber på en testanläggning i Finland där råvaran är cellulosa.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln