Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Att tullen enbart granskade de mörkhyade VPS-spelarna påminner om etnisk profilering - Tullen: "Det är inget speciellt med händelsen"

Från 2019
Uppdaterad 11.03.2019 18:51.
Aprilskämt
Bild: TULLI H:KI

En del av fotbollslaget VPS blev stoppade av tullen när de kom hem från Umeå på lördag. Det gemensamma hos alla som stoppades var hudfärgen - alla var mörkhyade.

Agerandet kan tyda på att det skulle vara fråga om etnisk profilering, men diskrimineringsombudsman Kirsi Pimiä säger ändå att det inte går att säga med säkerhet i det här skedet.

– Vi vet inte hurdant eventuellt brott det har skett. Om det har funnits ett godtagbart syfte så har tullens ageranden varit proportionerliga.

– Därför är det svårt att direkt säga om det är fråga om etnisk profilering, säger Pimiä.

Tullen: "Händelsen i Vasa är inte speciell"

Sami Rakshit är chef för tullens bevakningsavdelning. Han säger att man inte kommenterar enskilda fall ur operativ synvinkel men att händelsen i Vasa inte är speciell på något sätt.

Tullen hade alltså fått ett namn på en person som de ville få tag i och på basis av det hade de stoppat personer som kommit med färjan från Umeå.

Enligt Rakshit är det ungefär så här det brukar gå till då tullen söker en person enbart på basis av namn.

Tullen har nolltolerans mot diskriminering och rasism. Tullen särbehandlar inte människor på basis av exempelvis etnicitet.

Sami Rakshit vid Tullen

Gällande händelsen i lördags säger han att tjänstemannen egentligen har två möjligheter, då man bara har ett namn och inget fotografi på personen som söks.

– Antingen kontrolleras alla manliga resenärer, eller så utesluts en del. I det här fallet utfördes kontrollen på det här sättet och tullen hittade mannen som söktes, konstaterar Rakshit.

Enligt Rakshit har tullen nolltolerans mot diskriminering och rasism.

– Tullen särbehandlar inte människor på basis av exempelvis etnicitet. Och något sådant har inte förekommit i samband med lördagens kontroll i Vasa.

Han poängterar att tullen i lördags sökte en specifik person – det handlade inte om en allmän kontroll eller ett stickprov.

– I tulltjänstemännens professionella grundutbildning ingår förutom lagstiftning också kundbetjäning. Resenärer ska behandlas lika oavsett etnicitet. Det är viktigt för oss på tullen, säger Rakshit.

"Fallet påminner om andra fall av etnisk profilering"

Suvi Keskinen är akademiforskare vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet. Hon har lett projektet bakom rapporten The stopped, som behandlar etnisk profilering i Finland.

Rapporten fokuserar på frågor om etnisk profilering vid polisen men också bland annat tullen.

Akademiforskare Suvi Keskinen
Bildtext Suvi Keskinen.
Bild: Yle

I rapporten har man hört personer som upplevt etnisk profilering och på basis av historierna är Keskinen inte överraskad av fallet i Vasa förra helgen.

Hon säger att det påminner om fall av etnisk profilering som framkommer i rapporten.

– Det som har berättats om fallet i Vasa liknar väldigt mycket de fall som har kommit fram i vår forskning. Jag är alltså inte förvånad över det som hände i Vasa.

– Det som är typiskt för fall av etnisk profilering är att man blir behandlad på annat sätt när alla andra får gå förbi.

Keskinen påpekar ändå att man inte med säkerhet kan säga att just det här fallet handlar om etnisk profilering.

Diskussion om artikeln