Hoppa till huvudinnehåll

Älskade plast

Skådespelarparet Sophia och Pelle Heikkilä: Vi lider av plastångest

Skådespelarparet Sophia och Pelle Heikkilä har plastkris. De inleder Svenska Yles satsning “Älskade plast”, där vi granskar folks vardag ur ett plastperspektiv och försöker hitta vettiga lösningar för att minska på plastbergen.

Från 2019

Skådespelarparet Sophia och Pelle Heikkilä

"Vi har plastkris"

Skådespelarparet Sophia och Pelle Heikkilä har plastkris. De inleder Svenska Yles satsning “Älskade plast”, där vi granskar folks vardag ur ett plastperspektiv och försöker hitta vettiga lösningar för att minska på plastbergen.

- Mitt förhållande till plast har gått från noll till hundra på ett par år, säger Sophia Heikkilä. Förr tänkte jag inte alls på det, nu är jag väldigt uppmärksam på allt.

Paret Heikkilä blir inom kort aktuella på Yles kanaler i och med tv-serien Invisible Heroes som handlar om militärkuppen i Chile 1973 och bland annat den finska diplomaten Tapani Brotherus civilkurage då. Paret Heikkilä spelar paret Brotherus.

Det var också under inspelningarna i Chile som Sophias plastkris blev akut.

Man kunde få tio plastpåsar i butiken, äpplen invirade i plast med ett antal påsar runt. Jag blev helt galen!

― Sophia Heikkilä

I denna minidokumentär på Yle Arenan, filmad och klippt av Sixten Björkstrand och Martin Huldin, kan du se mer om Sophias och Pelles vardag och plastkamp

Ingen plast till barnen, älskling - Spela upp på Arenan

Medan familjen var i Chile infördes faktiskt restriktioner mot plastpåsar och mot slutet av deras vistelse fick man högst två påsar per gång i affärerna.

Sophia och Pelle Heikkilä återvände till Finland efter fyra månaders inspelningar i Santiago i höstas. Nu bor de i en ljus ateljévåning på Busholmen med sina tre små döttrar. Bildkonst är alldeles tydligt en prioritet i hemmet, vars väggar pryds av spännande och mer ovanliga verk. En del av tavlorna har Sophia målat själv.

Lättjans väg är plastens

Avskyn för små plastpåsar sitter däremot i. Där andra i mataffären kanske ser en nätpåse av plast innehållande frukt, ser Sophia en sköldpadda som har fastnat.

I närbutiken K-market Jätkäsaari är det därför inte alltid lätt, även om affären tillhandahåller biopåsar och mycket grönsaker i lösvikt.

Sophia ventilerar sin plastkris med försäljaren, som också är bekymrad över plasten. En god nyhet är att den svårsorterade svarta plasten inom kort kommer att försvinna. Men varje dag blir det stora säckar plast i butikens bakrum, fast affären i god ordning sorterar och återvinner både plast och kartong.

- Det är ju enklare om det är färdigpaketerat och du ser vad det innehåller, funderar försäljaren och vrider på en plastlåda med kiwifrukter. Det otroliga är att det dessutom ofta är billigare att köpa plastförpackat än i lösvikt.

- Gör dem dyrare, säger Sophia. Lägg på en ordentlig marginal!

Sophia Heikkilä avskyr när folk lägger bananer i små plastpåsar och tycker att butiken har ett ansvar för att minska plasten. Försäljare Oskar Ahl håller i princip med, men tycker det är ännu värre med redan plastad gurka i ytterligare en plastpåse. Samtidigt är det kunden som gör sina val, säger han.

En orsak till att det blir så mycket plast av matinköpen är att människan är lat, kommer Oskar och Sophia fram till.

Plast i barnfamiljers vardag

Tillbaka i hemmet funderar Sophia över plasten i vardagen. I en barnfamilj är det nästan omöjligt att helt undvika plast, säger hon och berättar om sitt dåliga samvete över blöjberget.

Engångsblöjor var ett medvetet val av Pelle och Sophia. Det lät så arbetsamt med tygblöjor och som att det skulle lukta i hela hemmet. Men föräldrarna har dåligt samvete över saken och försöker kompensera på andra sätt.

Till exempel köper de inga nya plastleksaker, återanvänder plastburkar och försöker låta bli att bära hem plast från butiken genom att köpa matvaror i lösvikt. Ändå fylls plastsoporna nästan genast.

- Ibland funderar jag ju på vad det hjälper i den så kallade stora konkursen, om jag låter bli att ta två engångssugrör. Men jag låter bli dem i alla fall.

― Sophia Heikkilä

Det finns tre små systrar Heikkilä, så det blir mycket barnkalas. För det har familjen införskaffat återanvändbara sugrör.

- Man kan inte göra mer än sitt bästa, funderar Sophia och Pelle Heikkilä, även om just det känns otillräckligt ibland.

Full av plast på Påskön

Besöket på Påskön, som hör till Chile, blev en ögonöppnare.

Påskön ligger nästan 3700 km från Chile och 2000 km från närmaste bebodda ö. Det är med andra ord den bebodda plats på jorden som har längst till närmaste granne.

Vi gick ner till stranden och där var fullt med lysande blåa saker. Vi trodde att det var korall, eller fina snäckor - men det var plast

― Sophia Heikkilä om Påskön

- Man skulle ju tro att Påskön skulle höra till de renaste områdena i världen. Men så alltså inte, säger Pelle Heikkilä.

"Weltschmerz" eller "Positive Thinking"?

Vi kommer in på en världsförbättrardiskussion vid köksbordet. Pelle, som lider av världsångest, mår illa över plasten i haven och att det inte görs mer för att rensa upp eländet, samtidigt som miljarder människor i Asien inte har råd eller möjlighet att välja bort plasten.

Det blir en ekonomisk ojämlikhetsfråga, där det spelar mindre roll ifall 25 miljoner nordbor blir jättebra på att sortera plast om de asiatiska floderna samtidigt slammar igen av allt plastskräp, tycker han.

Sophia håller delvis med men har en mer praktisk inställning på mikronivå.

- Jag får ångest av hur snabbt plastsoporna fylls och över att jag ibland medvetet fattar dåliga beslut, för att jag nu bara har den där ena butiksresan tid. Men det spelar roll om man släcker lampan eller inte, det sprider sig, säger Sophia.

För att inte deppa ihop helt bad vi paret Heikkilä komma med sina tre bästa tips för att undvika plast eller använda plast vettigt. Här är de:

Sophias och Pelles tre bästa tips för mindre plast i vardagen

Till sin guddotter gav Sophia och Pelle nyligen ett dyrare konstverk i dopgåva.

- Vi sa till föräldrarna att vi inte ger andra saker nu på ett par tre år, för ett litet barn behöver inte så mycket. Men ett konstverk gläder länge, säger Sophia.

Skräpet som hamnade på väggen

Är man sakletare med sinne för det sköna kan man hitta oväntade skatter.

På väggen i vardagsrummet hänger något som ser ut som ett modernt konstverk, en formation i rostrött med intensivblå kontur, mot en turkosgrå botten. En skalle i profil, kanske?

Det är helt magiskt, tavlan lever, det är som om den lite förändras. Till och med fågelskiten från Chile sitter kvar, visar Pelle Heikkilä

Det visar sig att tavlan är en bit av en vägg från ett industriområde i Santiago, som var en av inspelningsplatserna för tv-serien kuppen i Chile.

En del av en husvägg i Chile som blev en tavla i Helsingfors
Bildtext Sophia Heikkilä bongade vardagsrumstavlan bakom skådespelarkollegerna Mikael Persbrandt och Dick Idman samt producent Pete Eklund.
Bild: Sophia Heikkilä

- Sophia sa kom hit, den här är fantastisk, vilka färger! Och jag såg direkt att det ju är holmen i skärgården där vi brukar tillbringa somrarna! Väggskivan hade alltså rostat i helt samma form som holmen. Här är bryggan, där är grundet och här ligger stugorna, berättar Pelle entusiastiskt.

En holme på en karta och ett konstverk
Bildtext En satellitbild av skärgårdsön bredvid väggbiten från industriområdet i Santiago.

Om någon av de tre små systrarna hittar ett plastskräp på holmen plockar de genast upp det.

Det gör föräldrarna stolta. Kanske det ännu finns hopp.

Och Påskön? Ja, där har man sedan februari gått in för att begränsa turismen och städa upp ön. Varje månad flyger man ut ett par ton plastskräp.

Hur noga ska plastskräp tvättas? - Spela upp på Arenan

Kampanjen Älskade plast syns på alla Svenska Yles olika plattformar och kanaler under april månad 2019. Via kampanjen ska vi finländare bli bättre på att sortera och återvinna plast. Kom med och sortera!