Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tullen har varit i kontakt med VPS efter lördagens incident – chefstränaren Petri Vuorinen blickar framåt: "För min del är ärendet slutbehandlat"

Från 2019
Uppdaterad 11.03.2019 19:46.
Momodou Sarr firar ett mål i en cupmatch mot RoPS i februari.
Bildtext Momodou Sarr firar ett mål i en cupmatch mot RoPS i februari.
Bild: Samppa Toivonen / All Over Press

Då fotbollsklubben VPS återvände till Vasa från Umeå med färja på lördagskvällen stoppade tullen lagets mörkhyade spelare. Sebastian Strandvall reagerade starkt på Twitter och inlägget fick stor uppmärksamhet. Från tullens sida nöjer man sig med att beklaga det hela till VPS. Bara på en punkt hade vi kunnat agera annorlunda, säger Sami Rakshit.

VPS diskuterade uppståndelsen på måndagens träningspass.

– Vi växlade några ord och frågade om någon har behov av att dela med sig av sina känslor. Det har diskuterats friskt på många håll och det har hjälpt alla. På förmiddagen hade ingen längre någonting att säga. För min del är ärendet slutbehandlat, säger chefstränaren Petri Vuorinen till Yle Urheilu.

Petri Vuorinen är chefstränare i VPS.
Bildtext Petri Vuorinen är chefstränare i VPS.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Momodou Sarr stannades

Inom laget orsakade händelsen förundran. Av de sex spelare som stannades är tre finska medborgare.

En av finländarna är VPS-fostrade Momodou Sarr som inte har upplevt något liknande tidigare.

– Först tänkte jag inte alls på det, men när jag skulle lägga mig började tankarna komma. Det kändes rätt så illa. Vi fick inte veta varför just vi blev granskade, säger 18-åringen.

Först senare fick Sarr reda på vad tullen var ute efter.

– För första gången förmodades det på grund av min min hudfärg att jag inte är finländare och därför blev jag kollad. Det kändes illa.

Tullen kontaktade VPS

Sami Rakshit är chef för tullens bevakningsavdelning och han har varit i kontakt med Vasaklubbens vd Petri Fahler.

– I telefonsvararen väntade ett meddelande där tullen beklagade det skedda. Det hela kändes ändå inte bra. Alla mörkhyade plockas in samtidigt som de ljusare för höra att ni har någonting här att göra. Alla gick tillsammans och vissa valdes ut. Visst känns det lite märkligt, säger Fahler.

"Jag bestämde mig för att ta kontakt med klubben"

Rakshit medger att man kunde ha berättat för spelarna vars id-handlingar granskades att tullen letade efter en passagerare som tullen senare också påträffade.

– Det är den enda punkten som vi hade kunnat agera annorlunda på.

Varför tog tullen då ändå kontakt med VPS?

– Vi blev överraskade av uppståndelsen. Dylika granskningar är vardag för oss och den negativa uppmärksamheten var exceptionellt stor. Då bestämde jag mig för att ta kontakt med klubben för att beklaga att de har upplevt det hela som besvärande, säger Rakshit.

Diskussion om artikeln