Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bonuspoängen tillbaka i formel 1 – FIA inför tillskott för snabbaste varvtiden, hade lyft Valtteri Bottas till VM-trea ifjol

Från 2019
Uppdaterad 12.03.2019 14:28.
Valtteri Bottas körde snabbaste varvet i Abu Dhabi ifjol.
Bildtext Valtteri Bottas körde snabbaste varvet i Abu Dhabi ifjol.
Bild: xpbimages.com

Under formel 1-säsongen 2019 kommer bonuspoäng att delas ut till den föraren som kört Grand Prix-loppets snabbaste varv, förutsatt att föraren placerar sig bland de tio bästa i slutresultaten. Med ett dylikt förfarande i bruk under till exempel säsongen 2008 hade Felipe Massa vunnit VM-titeln istället för Lewis Hamilton.

Det internationella bilsportförbundet har klubbat igenom förändringen som gäller redan från och med helgens första lopp i Melbourne.

Efter att Grand Prix-dammet lagt sig vid varje tävling belönas den förare som kört tävlingens enskilt snabbaste varv med en bonuspoäng, så länge föraren placerade sig bland de tio främsta.

Också stallet som föraren kör för belönas med en extra poäng i kampen om konstruktörstiteln.

Under formel 1-seriens första decennium, åren 1950-1959 var systemet redan i bruk och gör således comeback efter en paus på 60 år.

Tidningen Autosport har granskat historiska poängtabeller och kommit fram till att bonuspoängen hade avgjort VM-titelns öde säsongen 2008, ifall det hade varit i bruk då.

Belöningar för snabbaste varvtider vid Grand Prix-lopp hade lyft Felipe Massa upp på världsmästarposition i Lewis Hamiltons ställe.

Bonuspoängen kommer att ändra en del på tävlingsdynamiken i slutet på lopp och det kan te sig vanskligt att dra slutsatser på tidigare resultat då regeln inte varit i bruk, men trots det finns också ett färskt exempel på vad som kunde ha varit.

Förra säsongen hade Valtteri Bottas belönats med en extra poäng hela sju gånger och det hade lyft honom från en femte plats till en tredje plats i VM-sammandraget förbi både Kimi Räikkönen och Max Verstappen.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Men som sagt, regeln gäller från och med nästa söndag.