Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hård kamp in i det sista för den omfattande jouren vid Vasa centralsjukhus - håller regeringens gruppdisciplin ännu och hinner riksdagen besluta före valet?

Från 2019
Uppdaterad 13.03.2019 06:34.
Vasa centralsjukhus
Bild: Yle/Chanette Härus

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott har beslutat att behandla medborgarinitiativet om omfattande jour vid Vasa centralsjukhus på nytt.

Det var Svenska folkpartiets representant i social- och hälsovårdsutskottet Veronica Rehn-Kivi som tog upp frågan till behandling i utskottet.

Rehn-Kivi påpekade på mötet att medborgarinitiativet om omfattande jour för Vasa centralsjukhus fortfarande är obehandlat.

Riksdagen ska sträva efter att behandla alla medborgarinitiativ som lämnas in under riksdagsperioden, annars förfaller de.

Orsaken till att det här medborgarinitiativet hade blivit obehandlat är att planen var att behandla det i samband med lagpaketet kring vård- och landskapsreformen. Då reformen föll blev medborgarinitiativet obehandlat.

- Därför tog jag upp det i utskottet, som i en och en halv timme diskuterade om vi ska ta det eller inte, säger Rehn-Kivi.

Oenighet om behovet av att höra flera sakkunniga

En majoritet i utskottet var för att frågan tas upp på nytt. Till slut kom utskottet till en kompromiss och beslutade att höra sakkunniga i morgon.

Utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) säger att experterna främst ska kommentera att man för medborgarinitiativet till omröstning i riksdagen då det inte mera är en del av någon social- och hälsovårdsreform.

SDP:s Krista Kiuru i social- och hälsovårdsutskottet.
Bildtext Social- och hälsovårdsutskottets ordförande Krista Kiuru säger att utskottet jobbar för full maskin in i det sista.
Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Social- och hälsovårdsutskottet sammanträder fyra timmar i morgon.

- Jag anser att vi inte mera skulle ha behövt höra några sakkunniga, men vi hör sex stycken sakkunniga skriftligt i morgon, säger Rehn-Kivi.

- Efter det har vi säkert en förberedande diskussion och har ett betänkande. Jag tycker att den frågan också ska drivas till punkt innan riksdagsperioden tar slut.

Lagändring eller kläm - det är frågan

Det är oklart om utskottet kan enas om att föreslå en lagändring som genast garanterar omfattande jour för Vasa centralsjukhus. Det kan hända att utskottet endast föreslår en kläm.

Om utskottet går in för en kläm är det nästa regering som måste bereda en lagändring om en omfattande jour i Vasa i snabb takt.

Pekka Puska, som representerar Centerpartiet i utskottet, tror inte att en lagändring är möjlig.

- Jag tycker det är bra att medborgarinitiativet kom upp igen. Vi har inte mera tid att ändra lagen, men vi kan ge en resolution till nästa regering så att de tar hand om frågan.

Puska anser att det är för svårt tekniskt att ändra på lagen med så här snabb tidtabell.

Pekka Puska.
Bildtext Pekka Puska ville tidigare rösta för Vasa centralsjukhus, men gruppdisciplinen tvingade honom att inte göra det.
Bild: Mårten Lampén / Yle

- Det här är komplicerade frågor. Men det är också bra om vi i morgon kan ge en resolution som styr nästa regering att ge Vasa omfattande jour.

Veronica Rehn-Kivi tycker att utskottet kunde besluta om lagändring direkt.

- Om utskottet beslutar föreslå omfattande jour hinner riksdagen sannolikt behandla frågan redan före valet. Det skulle kräva att riksdagen hinner ta upp frågan till behandling i salen senast på torsdagen.

Också Vesa-Matti Saarakkala, som representerar Blå framtid i social- och hälsovårdsutskottet, tycker att utskottet kunde föreslå en lagändring. Som invald från Vasa valdistrikt ser han det som en viktig fråga.

Han hänvisar till grundlagsutskottet åsikt att det skulle det vara bättre om Vasa centralsjukhus skulle ha omfattande jour.

- Själv tycker jag inte heller att det är meningsfullt att man satsar så stort på att lära ut svenska i Seinäjoki då antalet svenskspråkiga patienter ändå är ganska litet. Det skulle antagligen vara vettigare också ekonomiskt att sköta de svenskspråkiga patienterna i Vasa.

Regeringens fall påverkar röstningen

Då det inte mera finns någon regering kan ledamöterna i regeringspartierna rösta friare.

- Då det inte mera finns någon social- och hälsovårdsreform upplever jag att jag är friare att inta en ny ståndpunkt, vilket jag också gjort. För mig kändes det ofta svårt att försvara den tidigare ståndpunkten då jag är från Vasa valkrets, säger Saarakkala.

Veronica Rehn-Kivi räknar med att riksdagen skulle rösta för förslaget eftersom en del av regeringspartiernas medlemmar röstade för förslaget i social- och hälsovårdsutskottet.

Veronica Rehn-Kivi tittar åt sidan och ler.
Bildtext Veronica Rehn-Kivi var initiativtagare till att medborgarinitiativet ska behandlas färdigt.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Regeringen föll - gruppdisciplinen lever kvar?

Pekka Puska (Centern) blev tidigare under den här riksdagsperioden utsatt för påtryckningar från Samlingspartiet för att inte rösta för omfattande jour för Vasa centralsjukhus.

Nu menar han att efter att regeringen och vårdreformen föll har situationen förändrats. Nu finns inget behov av gruppdisciplin längre.

Saken är nödvändigtvis inte så enkel.

Trots att regeringen har fallit lever regeringslinjen kvar, åtminstone minnet av den. Så resonerar man inom regeringspartiernas ledning, och utgångspunkten är att man röstar som man gjort tidigare.

Återstår att se hur allvarligt man håller i en eventuell ukas om gruppdisciplin.

Enligt planen ska utskottets betänkande behandlas under riksdagens sista plenum tisdagen den 19 mars.

Diskussion om artikeln